dilluns, 20 d’agost del 2007

El biodièsel i el preu dels aliments bàsics



Els empresaris lleters alerten de la pujada de preus per mor del biodièsel

L’augment de terra dedicada a plantes per obtenir-ne carburant encarirà els aliments bàsics


ANTONI MATEU. Palma.

Els preus dels aliments bàsics, com ara la llet, el pa i fins i tot la carn, poden experimentar els pròxims mesos un increment important, segons han informat les organitzacions agràries. Aquesta tendència a l’alça, emperò, no és nova, perquè el preu de la llet, per exemple, ja s’ha incrementat un 15 per cent de gener d’enguany ençà.

Segons expliquen els productors, el fet que es dedi qui més extensió de sòl a tot l’Estat espanyol i arreu del món al cultiu de plantes per obtenir-ne biocarburant farà minvar la superfície que es destina a cereals. El parer dels pagesos és que el menjar de cereals que compren per al bestiar s’encarirà, perquè els «stocks» seran menors. Com a conseqüència, el preu final de la llet, per al consumidor, també pujarà més.

Per altra part, n’hi ha que preveuen que el preu dels cereals que es destina a la producció de pa i pastes també augmenti, perquè els excedents seran menors a causa de la minva de terres dedicades a aquests cultius.

De tota manera, algú sosté la hipòtesi que tot fa pensar que no és que minvarà el volum de cereals emmagatzemats, sinó que alguns majoristes en retiraran una part del mercat i la guaradaran per posar-la a la venda amb el preu hagi pujat.

De tots aquests processos especulatius, els pagesos en són la baula que queda més fluixa i que en cap cas no són ells els que decideixen el preu dels cereals que compren per donar menjar a les vaques, ni el preu de la llet que venen als intermediaris.

En el cas de Mallorca, el cultiu de biodièsel és inexistent. Així i tot, però, els pagesos mallorquins no queden al marge d’aquesta tendència inflacionista. Com que bona part dels cerals per alimentar el bestiar que es consumeix aquí és portada de fora, el sector primari illenc també se’n veurà afectat.

En aquest context, la federació d’empresaris lactis FEPLAC demana a les administracions que prenguin part en aquest conflicte. Aquesta patronal lletera es demana: «Com és possible que tothom consenti pagar més d’un euro per un cafè amb llet a qualsevol bar, i ningú no sigui capaç per fer pagar el preu real de llet al pagès que muny la vaca i no en treu profit?».

Diari de Balears


1 comentari:

ErrareHumanumEst ha dit...

Cony de globalització. La solució no seria crear "mini-mercats" que no depenguéssin del mercat global (o mundial)?? Alguna cosa semblant al que es fa en països subdesenvolupats per tal de que els pagesos o ramaders tinguin un sou més just no?. Suposo que el problema és que aquests mercats competirien entre ells(i ja tornariem a tenir un mercat globalitzat)i prohibir el lliure mercat a mercats extrangers gairebé seria un pecat capital...