dimecres, 18 d’octubre del 2006

Palmeres en perill

Propagació d'un coleòpter|Baix Penedès
Una plaga d'escarabats mata
les palmeres del Baix
Penedès

• La Generalitat ha adoptat mesures de control i estudia com combatre l'insecte
• Calafell ha iniciat la tala dels arbres morts i dels que estan més afectats

Un exemplar de morrut roig, l'insecte perjudicial. Foto: Joan Puig

Desenes de palmeres centenàries del Baix Penedès estan infectades per un escarabat anomenat rhynchophorus ferrugineus o morrut roig de la palmera, que pot matar-les en només dos mesos. Ahir se'n van talar sis exemplars de finques particulars de Calafell i hi ha el temor que la plaga, detectada a finals del 2005 al Vendrell, s'estengui a Sitges, ja que recentment ha arribat a Cunit.
La Generalitat fa un seguiment del fenomen i elabora un protocol per reduir-ne l'impacte. Gonçal Barrios, responsable de seguretat vegetal del departament d'Agricultura a Tarragona, ha explicat que en els últims mesos s'han tallat 14 palmeres, que hi ha tres focus delimitats i que s'han fixat àrees de control: una de 500 metres de radi al voltant de cada exemplar atacat per vigilar, i una altra de cinc quilòmetres "per veure l'evolució de la plaga".

Tala d'una palmera d'una finca de Calafell, ahir al matí. Foto: Joan Puig
QUEIXES
Propietaris afectats es queixen que la reacció ha estat lenta. Un d'ells, que prefereix mantenir l'anonimat, denuncia que "s'ha actuat tard i malament perquè s'arrenquen els exemplars quan ja han mort, cosa que no impedeix que els insectes es traslladin a altres palmeres".
Barrios concreta que es busca un tractament efectiu i fins i tot la introducció d'un depredador que acabi amb el coleòpter, encara que "fins ara no hi ha una fórmula eficaç". L'escarabat és rogenc, fa entre 2 i 5 centímetres de llarg i té un bec afilat. Prové del sud-est d'Àsia i la Polinèsia i va arribar a Espanya amb la importació de palmeres. Penetra a l'arbre, pon a la corona i a les parts tendres de 400 a 500 ous i les larves que neixen devoren l'interior del tronc. Quan l'exemplar s'asseca, en busca un altre.
L'olor de la saba atrau irremissiblement l'escarabat. "Una de les mesures adoptades ha sigut podar les palmeres a l'hivern quan la saba no circula, i així els talls no la fan aflorar", va revelar Pilar Cervantes, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament de Calafell.
Els exemplars de palmeres canàries i datileres, que abunden en aquesta part del Mediterrani, són les principals víctimes d'aquests insectes. El 1995 se'n van observar per primera vegada els estralls a Màlaga i Granada. El 2004 el morrut roig es va alimentar de palmerars de València i Elx, i això va obligar a talar uns 5.000 arbres.
Al Penedès moltes palmeres van ser plantades al segle XIX i a principis del XX en finques comprades per indians. "És un patrimoni natural de gran valor i seria una llàstima que es perdés", afirma Salvador Vallès, del grup d'afectats.
Ferran Gerhard. Calafell
El Periódico de Catalunya. 18.10.2006
· Article publicat a El Periódico de Catalunya del 18.10.2006
*

1 comentari:

Guillem Nicolàs i Larruy ha dit...

Entre el morrut roig i la Paisandisia no ens quedaran palmeres.
De debó que tremolo en pensar-ho. Això serà pitjor que la Cacyreus Marshalli (papallona del gerani) als geranis.

Més val que trobem un remei ràpid i eficaç o el paisatge de la Catalunya prop de la costa es veurà afectat greument.