dimecres, 25 d’octubre del 2006

La Processionària i la Lymantria

No és el mateix fumigar processionària que Lymantria
Nota informativa 19/10/06

Davant les recents peticions realitzades per ASEFOME demanant la fumigació dels boscos de Menorca, el GOB vol recordar que la processionària i la Lymantria són plagues diferents, que no poden ser tractades de la mateixa manera i que tanmateix s'ha demostrat que la fumigació no és la solució definitiva del problema. El GOB desconeix les actuacions que té previst el Govern Balear per aquest any, però sol·licita augmentar l'esforç en la instal·lació de les trampes de feromona i d'altres sistemes biològics que no alterin la biodiversitat.
El primer que cal saber és que la processionària del pi és una plaga introduïda mentre que la Lymantria és endèmica, és a dir, pròpia dels alzinars menorquins, i que cíclicament apareix de forma natural. La processionària no té tants enemics naturals i els pins joves poden morir fàcilment quan la infestació és molt gran, per contra, la Lymantria no destrueix els arbres si no estan debilitats. Fins i tot aquest any, amb una infestació espectacular que va deixar moltes alzines sens fulles, aquestes han rebrotat sense cap problema. A més, cal senyalar davant la petició realitzada, que no és cert que sigui el moment propici per actuar fumigant ambdues plagues a l'hora. El creixement de les erugues de processionària es produeix a la tardor, mentre que de Lymantria ho fa a la primavera.
La fumigació dels boscos mai és una bona notícia i mai s'ha demostrat com a solució definitiva. Després de més de 20 anys de fumigacions a les Illes Balears, seguim amb la presència d'aquests insectes. Aquesta pràctica és especialment greu si s'empren productes químics molt nocius com Hexaflomurón o Diflubenzurón. És cert que la fumigació més “suau” és la que es realitza amb Bacillus thuringensis. Aquest bacteri provoca una paràlisi intestinal dels lepidòpters i afectarà a qualsevol papallona semblant que estigui en estat larvari actiu en el moment de la fumigació. De la gran majoria de les 360 espècies de papallones nocturnes, algunes endèmiques, es desconeix el seu cicle biològic i, per tant, els efectes que els pot produir la fumigació amb aquest bacteri. Es desconeix també l'efecte que poden tenir aquestes fumigacions en els depredadors naturals que ja estan combatent la plaga com el puput (Upupa epops) o la primavera (Parus major) i altres insectes que habiten el bosc.
El GOB exigeix que es realitzin estudis solvents dels efectes de les fumigacions en l'ecosistema del bosc per avaluar els seus efectes i l'oportunitat de realitzar actuacions puntuals de fumigació, demana estar informats sobre les actuacions previstes i els productes químics o biològics que es pensin utilitzar, i recorda que quan passen les avionetes no s'estan fumigant pins o alzines, el que es fumiga és un ecosistema sencer, el bosc.
GOB Menorca. 19/10/06
· Nota informativa del GOB Menorca del19/10/06
· Informacions relacionades:
· Processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa Schiff.)
· Eruga peluda del suro (Lymantria dispar L.)
· ‘Mónaca’ o limàntria dels pins (Lymantria monacha L.)

*

1 comentari:

Kepa ha dit...

Mallorca está llena de cosas de esas para atrapar a la procesionaria. la primera vez que los ví me sorprendieron por que no tenia ni idea para bque eran.

saludos