dijous, 19 de gener del 2006

Arbres centenaris del Segrià

Ruta dels arbres centenaris del Segrià   
El testimoni dels arbres centenaris

Alzina centenària de Aspa
Poques coses romanen inalterables amb el pas del temps. La gent va i ve, canvien les cases, els carros de cavalls han estat substituïts pels cotxes i els polsegosos carrers de sorra ara són d’asfalt. I tot això, en només 100 anys. Molt poques persones viuen tant com per veure els canvis d'un segle. Només els arbres poden ser testimoni del pas del temps durant segles. I, tristament, cada cop n’hi ha menys als pobles a causa de l’afany de l’home per construir. A prop de Lleida (el Segrià) encara queden alguns d’aquests arbres centenaris. Alguns, amb més de 300 anys de vida. La ruta dels arbres centenaris et convida a veure, un a un, aquests éssers vius que han sobreviscut a tots els canvis del temps.

Pi centenari de Maials
Per visitar els arbres més vells del Segrià necessitem tot un dia.En total, veurem vuit arbres, amb tronc d’un perímetre d’entre 2 i més de 4 metres, entre els quals hi ha plataners, magnòlies, pins, alzines, xops i moreres. Per veure’ls haurem d’acostar-nos fins a set municipis diferents. Així que necessitarem el cotxe. Començarem la ruta per Torrefarrera, població situada a 7 quilòmetres al nord de Lleida. Sortint pel camí de Benavent, a 400 metres, podrem veure un gran plataner.

Plàtan centenari de Torrefarrera
Seguirem fins a Benavent de Segrià, població al centre de la qual, al carrer de les Escoles, trobarem una molt pintoresca morera. Després anirem cap a Lleida, als Camps Elisis, on podrem contemplar les magnòlies centenàries. Si volem, podem parar per dinar, abans de continuar la nostra ruta.

Alzina centenària de Maials
Encara ens queden tres pobles per visitar. A Maials, veurem dos majestuosos arbres: un pi, el més gran dels que veurem en el nostre recorregut, i una alzina. A Alcanó podrem veure un altre gran pi i, al poble d’Aspa, una alzina. Acabarem la ruta als Alamús, davant un excepcional xop negre, que té el conjunt de branques més gran de tot Catalunya.

Pi centenari de Alcanó

Per a què no et passi per alt cap d'aquests arbres centenaris, aquí tens el llistat de cada un d'ells, amb el poble on els trobaràs i el perímetre màxim del seu tronc:


· Torrefarrera: Plataner (3,78 m)
· Benavent de Segrià: Morera (2,96 m)
· Lleida: Magnòlia (2,22 m)
· Maials: Alzina (3,68 m)
· Maials: Pi (4,32 m)
· Alcanó: Pi (1,93 m)
· Aspa: Alzina (3,13 m)
· Els Alamús: Xop negre (3,93 m)


Anna Massa. (laMalla.net)19/1/2006
*
· Article publicat a laMalla.net el 19/1/2006
· Arbres centenaris del Segrià. Rutes Palau Robert.
*

1 comentari:

Anònim ha dit...

Tinc un arbre centenari a la meva finca.El puc registrar? Salutacions