dilluns, 5 de desembre del 2005

Reforestar la Valira

Reforestar el riu Valira

Les associacions ecologistes tenen diverses raons de ser. Conscienciar els ciutadans i les institucions sobre la necessitat de respectar el medi ambient, actuar com a grup de pressió o contribuir al coneixement sobre la natura són les funcions més destacades. Però el seu paper no s’ acaba aquí. Les organitzacions ecologistes també poden emprar els mitjans que la llei posa al seu abast si consideren que es vulnera la legalitat. No és res més que el que va fer la degana de les entitats andorranes, l’ Associació per a la Protecció dels Animals, les Plantes i el Medi Ambient (Apapma), que va dur el Govern a la justícia per la tala d’arbres efectuada per la construcció del col·lector general del pont de Tobira a l’estadi Comunal. El Tribunal de Batlles, en primera instància, i el Tribunal Superior, amb sentència ferma, van donar la raó als demandants i van condemnar el Govern a retornar el terreny a l’ estat primitiu després de constatar que ni tan sols s’ havia elaborat un estudi d’ impacte ambiental previ. En qüestions mediambientals les mesures correctores mai no pal·lien del tot el dany causat, però com a mal menor el minimitzen. Precisament amb l’ objectiu d’ executar la sentència, el batlle Antoni Fiñana s’ ha reunit amb tècnics de l’ administració i els responsables de l’ entitat per analitzar les actuacions que cal dur a terme. El ministeri d’ Ordenament Territorial s’ha compromès a refer el talús del marge esquerre del riu i reforestar-lo amb vegetació baixa. Apapma supervisarà els treballs a final de febrer per constatar que les mesures adoptades s’adeqüen a l’objectiu buscat. La iniciativa de l’ associació, més enllà de compensar el dany causat a la vegetació de ribera, també servirà per conscienciar el ministeri d’ Ordenament Territorial sobre la necessitat de complir tots els requisits legals abans d’ iniciar un nou projecte i al ministeri de Medi Ambient per vetllar perquè les obres que es duen a terme des de l’ administració tinguin el menor impacte possible. Cada vegada que un tribunal condemna una institució per una agressió al medi ambient, aquesta institució perd legitimitat davant dels seus mateixos administrats.
Editorial
Diari d'Andorra. 03/12/2005
·Article Editorial del Diari d'Andorra del dia 03.12.2005
*

3 comentaris:

Delfí Roca ha dit...

Massa tard per tornar enrera. A Andorra hi ha un vern, l'arbre que formava les vernedes al boscos de ribera, en unes escales al mig d'un pàrquing públic. Per mí que es van oblidar tallar-lo. Està tan sol el pobre, allí, al mig del ciment i el quitrà. Però va vivint i va fent llavors, que no poden prosperar en mig de tanta duresa.

Visca el vern del Parquing Central, a Andorra la Vella.

Xavier Borràs ha dit...

Sap greu de dir, però el titular hauria de ser "Reforestar la Varila", per molt que es diugui riu Valira, perquè aquest riu, com molts d'altres, és femení.

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

DELFÍ
Visca el Vern, si senyor.
Si ens vols explicar coses dels arbres d’Andorra, coses bones i no gaire bones, ens agradaria posar-les a “Amics arbres · Arbres amics”. Si et ve de gust, ens ho pots enviar a l’adreça que hi ha a la columna lateral.

XAVIER
No cal que et sàpiga greu dir això, ens agrada que ens diguin les coses que no estan prou bé.