El laboratori farmacèutic canadenc “Biolyse Pharma Corporation” ha començat a reciclar arbres de Nadal per extreure’n un ingredient clau per a l'elaboració de medicaments antivirals contra la grip aviaria. Del reciclatge d’aquests arbres en produirà àcid shikímic, extraient-lo de fulles de pi, pícea i avet. L’àcid shikímic és el principal ingredient per a l'elaboració del oseltamivir, medicament conegut com a Tamiflu. L'àcid de les fulles és el que dóna la coloració groga o marró dels arbres als boscos.
El Tamiflu, medicament fabricat pel grup farmacèutic suís Roche, ha estat reconegut com efectiu contra les infeccions humanes del virus H5N1, i està sent emmagatzemat per diversos països per al seu ús en cas de pandèmia. Però els subministraments d'àcid shikímic, són limitats. La major part provenen de l'anís estrellat, la fruita d'un arbust de fulla perenne originari de la Xina que brota només dos mesos a l'any. Els preus de l'àcid es van disparar l'any passat de 38 euros per quilogram a més de 500, i els seus subministraments s'han tornat cada vegada més difícils d'adquirir a mesura que creix la por a la pandèmia.
En canvi, hi ha grans existències d'aquest àcid en la coníferes de Canadà i d'altres països. Biolyse, ha començat amb el reciclatge d’uns 500.000 arbres de Nadal recollits a Toronto, Ontàrio, i està negociant amb l’Associació Nacional d'Arbres Nadalencs la possibilitat de recollir fins a 30 milions d'arbres nadalencs a Estats Units.
Biolyse planeja vendre l'ingredient a companyies i governs que no estan lligats a les patents de Roche i desitgen fabricar versions genèriques de Tamiflu. La companyia havia sol·licitat a Roche el permís per produir el medicament, però va obtenir resposta negativa. La primera tanda de l'àcid shikímic de Biolyse serà venuda a la Índia, i s'usarà per fabricar 100 milions de dosis del medicament antiviral, que proveiria a cinc milions de persones en dues setmanes. L’Índia assegura que pot no respectar la patent de Tamiflu, de Roche, en cas d'emergència de salut pública. Biolyse va guanyar recentment una batalla legal contra els laboratoris Bristol-Myers Squibb Company, pels drets a vendre un medicament per combatre el càncer, que s’extreu de les fulles de teix del Canadà.
1 comentari:
Això és el que també haurien de fer els laboratoris farmacèutics que hi ha aquí i els Ajuntaments que fan la recollida d’arbres de Nadal.
Publica un comentari a l'entrada