dimecres, 21 de setembre del 2011

Els boscos a la Fira del Llibre de Muntanya

X Fira del Llibre de Muntanya

El cap de setmana de l’1 i 2 d’octubre d'octubre es farà la desena edició de la Fira del Llibre de Muntanya, que aquest any serà al poble de l’Esquirol o Santa Maria de Corcó (Osona).
En aquesta Fira s’hi podran trobar les més importants editorials, llibreries i centres excursionistes especialitzats, tot oferint el millor de les publicacions relacionades amb el món de la muntanya en tots els seus aspectes. Paral•lelament, també es faran presentacions de llibres, conferències i, tal com és habitual, tot un seguit d’activitats complementàries adreçades als visitants de totes les edats.
Les conferències tindran com a temàtica central els boscos, aprofitant que la ONU ha declarat aquest 2011 “Any Internacional dels Boscos”. “El paper dels boscos en la química verda” i “Diverses cares dels boscos, el bosc polièdric” seran els temes tractats per diversos especialistes.
Per a celebrar aquesta desena edició de la Fira s’ha convocat un concurs literari de relats breus sota el nom d’Històries de muntanya, amb la intenció que sigui permanent i també es pugui fer en les properes edicions de la Fira.
Al web de la Fira del Llibre de Muntanya hi trobareu tota la informació més detallada.

Programa d’activitats 2011

Dissabte 1 d'octubre de 2011 (de 10 a 20h)
10.00h
Campionat de Catalunya d’orientació per relleus a Sant Martí Sescorts, organitzat per la Unió excursionista de Vic.Per més informació: http://www.unioexcursionistavic.org, inscripcions http://orientacio.org
11.30h
Xerrada d’introducció al Geocatching, organitzada per Llibreria Muntanya de llibres i equip Fervil (Sala de presentacions de llibres).
12.00h
Inauguració de la Fira amb assistència de les autoritats i de la nostra Presidenta d’honor Sra. Roser Quera i Simon (Carpa de conferències)
16.30h
Conferencia: “Literatura Muntanyenca de ficció” a càrrec de Joan Cervera Batariu, ex president del Cub Excursionista de Gràcia, President d’Honor de la 9ª. Fira del Llibre de Muntanya i President d’honor de Mountain Wilderness.
Presentació del 1 er concurs de relats breus, “Històries de muntanya” (Carpa de conferències)
17.30h
Conferència: “El paper dels boscos en la química verda” per la Dra. Neus Puy i Marimon, Investigadora de l'Instituto de Carboquímica del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Carpa de conferències)
18.45h
Projecció: La seguretat a la muntanya de Xavier Casillanis (Carpa de conferències)
19.30h
Projecció i conferencia “Vertical live” a càrrec de Robert Jasper: alpinista de renom mundial i especialista en activitats d’alta dificultat i d’ exploració. Podrem veure l’alliberament de les vies més extremes de la Nord de l’Eiger així com l’expedició al Monte Sarmiento a la terra del foc (Carpa de conferències).
18.45h
Projecció: La seguretat a la muntanya de Xavier Casillanis (Carpa de conferències).

Diumenge 2 d'octubre de 2011
10.00h
Cursa de la Copa Catalana d’orientació, Fira del Llibre de Muntanya a l’Esquirol. Organitzada per la Unió Excursionista de Vic. Per més informació: http://wwwunioexcursionistavic.org, inscripcions http://orientacio.org
11.30h
Xerrada: Suissa, Any d’aniversaris. Comemmoració dels 200 anys de la primera ascensió a la Jungfrau, centenari del cremallera de la Jungfrau, 150 anys de la primera ascensió al Weisshorn (Carpa de conferències)
12.15h
Taula rodona sobre el tema “Diverses cares dels boscos, el bosc polièdric” (Carpa de conferències), amb la intervenció de:
Dr. Jordi Bartrolí Molins, catedràtic de Química i degà de la Facultat de Ciències de la UAB.
Sr. Joan Rovira Ciuró, Enginyer de Forest, membre Junta de Govern Consorci Forestal de Catalunya i Gerent de la Cooperativa Serveis Forestals, SCCL.
Dr. Eduard Plana i Bach, Enginyer de Forest del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i President de l’associació d’Amics dels Boscos de Muntanya.
Dr. Santi Sabaté i Jorba, Professor del Departament d'Ecologia, Universitat de Barcelona i investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals.
Moderador: Jordi Vilarrodà i Planas, Periodista, del 9 NOU.
16.30h
Taula de debat “ La porta oberta al futur” necessitat d’un congrés d’entitats i esports de muntanya? (Carpa de conferències) , amb la intervenció de:
Jordi Merino, president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.
Manuel Puente, president del Centre Excursionista de Catalunya.
Francesc Roma, catedràtic d’història de Universitat de Barcelona.
Josep M. Solé i Sabaté, historiador.
Víctor Riverola, periodista-escriptor i alpinista.
Moderador: Fancesc Sanahuja, president del Club Excursionista de Gràcia.
17.30h
Xerrada de l’Armand Ballart “Història i el.laboració de les ressenyes d’escalada” (Sala presentació de Llibres).
18.30h
Projecció i conferència “Escalada d’autoprotecció” de l’alpinista navarrès Unai Mendia, ens passarà un recull de les activitats més extremes dels darrers anys (Carpa de conferències).
Durant tot el dia hi haurà presentacions de llibres.

Exposicions:
· 25 anys al Cim. Servei General d’informació de Muntanya (La Rectoria).
· Ressenyes originals d’escalada d’Armand Ballard (Sala presentació de llibres).
· Material antic d’escalada i alpinisme, cedida per Antonio García Picazo (La Rectoria).
· Rafael Dalmau Editor: 50 anys (La Rectoria).

Activitats complementàries durant els dies de fira:
Rocòdrom cedit per la FEEC. Tallers de la prehistòria. Tallers de seguretat pels Bombers de la Generalitat. Concurs fotogràfic. Geganters de l’Esquirol i Tavertet. Jocs per la mainada. Espectacle ofert per Bibliobús.

· Més informació : Fira del Llibre de Muntanya ·
Organitza:
Amics del Cingles de Collsacabra · Servei de Promoció Econòmica del Collsacabra

1 comentari:

jd ha dit...

Muntanya i boscos: per a mi una combinació ideal.Records als col.legues muntanyencs de la VI vegueria !