diumenge, 7 d’agost del 2011

L'Alzina de la Urbana de Lleida està malalta

La gran alzina gairebé centenària del quarter de la Urbana està moribunda
La Paeria assegura que està sota tractament

Color grisenc. A simple vista, ja pot apreciar-se que aquesta alzina està malalta. Les fulles estan mig seques i àmpliament colonitzades per la plaga d'un insecte.

La gran alzina ubicada a la zona verda que hi ha al costat del quarter de la Guàrdia Urbana, al carrer Pallars, està malalta i moribunda. Es tracta d'un arbre emblemàtic de gairebé cent anys d'edat i d'uns dos metres i mig de diàmetre al tronc, que va obligar a modificar el projecte de construcció del nou quarter per evitar-ne la tala. Ara, el seu fullatge té un color grisenc, vist des de lluny, i des de prop, s'aprecia que les fulles tendeixen a assecar-se. A més, és molt evident la presència d'una plaga d'un insecte que colonitza les fulles amb els ous. El professor de botànica de la UdL Jordi Recasens va assenyalar ahir que es tracta d'un bon exemplar que destaca per la seua gran mida i perquè és poc comú trobar alzines al Segrià, ja que el seu hàbitat es troba més aviat cap a la zona de les Garrigues i al Prepirineu. "S'està morint", va corroborar, tot i que va matisar que no n'ha fet un estudi a fons sobre l'estat. "Quan una planta és molt feble és més propensa a les plagues", va afegir. Recasens va reclamar en una carta pública conservar aquest arbre abans de les obres del quarter, cosa que finalment va fer la Paeria.
L'alzina el març del 2009

L'àrea municipal de Medi Ambient va admetre ahir que l'arbre està malalt i en tractament sanitari des de fa uns dos anys, per l'atac d'una vespa que pon ous a les fulles. Al febrer i al maig d'aquest any es va aplicar el tractament a l'arbre i també s'hi porta a terme un seguiment especial pel que fa a la col•locació d'adob i els regs. Així, segons Medi Ambient, s'ha aconseguit estabilitzar la plaga i es continuarà treballant per millorar la salut de l'arbre. L'any passat, l'entitat ecologista Ipcena ja va denunciar el mal estat d'aquest arbre, un dels més destacats del centre.

Article publicat a Segre el 05.08.2011
L'Alzina de la Guàrdia Urbana de Lleida

1 comentari:

Lurdes Pino ha dit...

Esperem que ens feu saber quan l'alzina comença a donar els primers senyals de recuperació.
Molts ànims i molta energia.