diumenge, 12 de juny del 2011

Les moreres d’Aubarca, una orgia dolça


Unes moreres que bruzeixen

Les vuit del matí, fa estona que les moreres són plenes de visitants. El rossinyol i els seus polls volanders agafen mores d’enterra. Els busquerets de cap negre fan viatges i simultàniament n’hi ha 20 dalt d’un arbre, jovenel·los sobre tot, només espipellegen trocets de mora. Els busquerets de capell s’envien senceres les mores més menudes. Les mèl·leres venen de dues en dues. Altres convidats a la orgia dolça són els gafarrons, els verderols,...les moreres brunzeixen, les abelles són per tot arreu, per enterra i als arbres, “tot bull d’abelles!” diu en Jaume. Si féssim un catàleg de dípters que xuclen a les mores i de dípters que cacen dípters...sortiria un xifra ben alta d’espècies. Mosques verdes de la carn, tàvecs, mosquitets, mosquetes del vinagre..., escarabats de mel, Brunyidores Gerald-Durrelianes...les sempiternes cantàrides...papalllones com la papallona reina, però l’estrella són els mascles de papallona de l’arbocera que es barallen com a moixos i planegen gegantines.

Les ovelles llépoles llepen les mores d’enterra i col·laboren a netejar la carrera. Qualque mart jovenet i esburbat ha estat vist per allà menjant aquestes gominoles naturals.

Només uns dies dura aquest festival, molta brutor i moltes mosques diran alguns, un microcosmos orgiàstic hi hem vist noltros.

Rafel Mas, Búger 12 de juny de 2011












Glossari:

Rossinyol: Luscinia megarynchos; Busqueret de cap negre: Sylvia melanocephala; Busqueret de capell: Sylvia atricapilla; Mèl·lera: Turdus merula.

Abella: Apis melifera; Mosca verda de la carn: Lucilia caesar; Tàvec: Tabanus bovinus; Mosqueta del vinagre: Droshopila sp.; Escarabat de mel: Tropinota squalida; Brunyidora: Potosia cuprea; Cantàrida: Ragonycha fulva; Papallona reina: Vanessa atalanta; Papallona de l’arbocera: Charaxes jasius.

Mart: Martes martes

Algunes de les espècies d’aucell citades i el mart són observacions de’n Jaume “Sentes” fetes en anteriors anys.

1 comentari:

Juan Bibiloni ha dit...

Hi ha que veure sa vida que pot donar un arbre com aquest en plena època de cría. Ses pereres de Sant Joan i de la Reina ara estan en plena fructificació i també tenen milers de visitants.

M´han agradat molt ses teves fotos. Ampliades amb un doble clic son molt xules.

Joan