dimarts, 16 de març del 2010

La biodiversitat, un


Dimarts, 16 de març de 2010

La UE retarda fins al 2020 el seu objectiu
d'aturar la pèrdua de biodiversitat

Els ministres europeus de Medi Ambient han acordat aquest dilluns retardar una dècada, fins 2020, l'objectiu d'aturar la pèrdua de biodiversitat a la Unió Europea, que s'hauria d'haver complert aquest any.

La manca d'instruments adequats, l'aplicació incompleta de les normes sobre espais protegits i la integració insuficient de consideracions sobre la biodiversitat en altres polítiques són alguns dels factors que han fet impossible aturar l'extinció d'espècies en 2010, com es va acordar en la cimera de Göteborg (Suècia) nou anys abans.

"No hem estat capaços de complir amb el que ara estava marcat, però tampoc podem fer una desqualificació al cent per cent. Les circumstàncies varien molt d'uns països a altres", va afirmar la ministra espanyola de Medi Ambient, Elena Espinosa, a l'arribar a una reunió amb els seus homòlegs europeus a Brussel.les.

En opinió de la ministra la solució està a integrar la biodiversitat en "tots i cada un dels aspectes de la nostra vida".

La UE es proposa no només "aturar la pèrdua de la biodiversitat i la degradació dels serveis ecosistèmics" sinó també fer tot el possible per restaurar aquesta pèrdua i impulsar la prevenció a escala mundial.

Fixar un objectiu a llarg termini

Així mateix, assumeix que cal fixar un objectiu a llarg termini per aconseguir una millor protecció de les espècies en 2050. Els ministres europeus van reflectir aquestes idees en un text de conclusions inspirat en les directrius que va presentar el gener passat la Comissió Europea.

L'Executiu comunitari va recordar llavors que l'extinció d'espècies segueix registrant "índexs alarmants" amb un ritme entre cent i mil vegades superior al normal.

Així mateix, va assegurar que més d'un terç de les espècies corren el risc de deixar d'existir i que un 60% dels serveis ecosistèmics de la Terra s'han deteriorat en els últims 50 anys, tot això a causa, principalment, al canvi climàtic i les activitats humanes.

Segons càlculs de l'ONU, la pèrdua anual dels serveis que ens presta l'ecosistema s'eleva a uns 50.000 milions d'euros i de no prendre mesures la pèrdua de benestar acumulat podria arribar el 2050 una dimensió equivalent al 7% del consum anual.

"No actuar comporta un cost excessivament alt", reconeixen els països en les conclusions aprovades avui.

No hi haurà acord a Cancún

El ministre mexicà de Medi Ambient i Recursos Naturals, Juan Rafael Elvira, que va participar com a convidat al Consell de Ministres europeus de Medi Ambient, va descartar que es vagi a aconseguir un acord "final" en la propera cimera sobre el canvi climàtic que se celebrarà a Cancún (Mèxic) a finals d'any encara que va insistir en la necessitat de tancar mesures operacionals.

En concret, va apuntar a la retallada d'emissions causades per la desforestació i la mobilització de l'ajuda als països en desenvolupament a curt termini.

Elvira, que va participar avui com a convidat a Brussel·les, també va descartar que aquesta reunió hagi de ser un mer tràmit i que no s'aconsegueixin resultats concrets.

Una notícia de gen.cat
Foto JV08