dimecres, 24 de febrer del 2010

Incubació de bolets en humit

Els bolets del ritidioma

Avui farà prop de 2 setmanes, mentre examinàvem unes mostres de fusta que volíem destinar a un projecte d’educació ambiental, en Joan Carles va tenir la idea d’incubar en humit fragments de ritidioma, per si apareixien bolets sobre ell. Desprenguérem ritidioma de ginebró de fruit gros o càdec, i savina i l’humitejarem. Posteriorment l’incubàrem en unes cambres d’alta tecnologia que nosaltres mateixos anàrem perfeccionant a base de modificacions.
Per a les cambres de incubació utilitzàrem barrals de 5 litres d’aigua mineral. Xapàrem els barrals i en vàrem descartar una banda central d’uns 8 centímetres. Amb els 2 troços que ens quedaren construírem les cambres d’incubació. A la base dels barrals d’uns 10 centímetres d’alt li realitzarem 4 talls perpendiculars 2 a 2 (en creu diguessim), per permetre que la base encaixés dins del capell. L’encaixat forçat de les dues parts obligava al plàstic a doblegar-se una mica i deixar unes obertures per on s’airejava el cultiu. Ni fet a posta va quedar una cosa idònia pel cultiu.
CAMBRA D'NCUBACIÓ HUMIDA A APRTIR D'UN BARRAL

A dins, col·locàrem els ritidiomes de les 2 espècies. Cada dia hem observat el grau d’humitat de les mostres i quan ha estat necessari hem esquitxat amb aigua del grifó, amb un polvoritzador talment com si plogués. A les 2 setmanes d’incubació humida, aparegué sobre el ritidioma de Càdec uns preciosos capellets invertits, d’un bolet basidiomicet, d’un color blanc-beige que agafava tonalitats rosàcies (l'esporada era rosa). En Joan Carles ja se'ls esperava i els va identificar i classificar com a pertanyents a l’espècie Clitopilus hobsonii. Dies més tard n’aparegueren exemplars més petits de la mateixa espècie amb un petit peu, bastant excèntric.
CLITOPILUS HOBSONII VIST BAIX LA LUPA BINOCULAR (J. C. SALOM)

Dins tot aquest “carroiportal” aparegué un altre fong, un mixomicet del gènere Physarum sp. , encara pendent de ser classificat però del que ja en podem veure fotografies i també de les seves espores.
COS FRUCTÍFER I MICEL·LI DE PHYSARUM SP. DECIPIENS cf.
VIST BAIX LA LUPA BINOCULAR (J. C. SALOM)

COS FRUCTÍFER DE PHYSARUM SP. DECIPIENS c.f. (J. C. SALOM)
ESPORES ORNAMENTADES DE PHYSARUM SP.
VISTES A TRAVÉS DEL MICROSCOPI (J. C. SALOM)


Glossari:
Ritidioma o ritidoma: El ritidoma es el teixit mort, que està per fora del suber més intern, i que en moltes de plantes es desprèn anualment.
Esporada: Conjunt de milions de espores que s'acumulen en desprendre's d'un bolet
Càdec o Ginebró de fruit gros: Juniperus oxycedrus ssp macrocarpa
Savina: Juniperus phoenicea ssp. turbinata
Basidiomicet: Fongs filamentosos que formen hifes i donen lloc a cossos fructífers que s’anomenen comunament bolets.
Mixomicet: Anomenats comunament fongs mucilaginosos, prenen tres formes ben diferents durant el transcurs del seu cicle vital: Ameba, que passa a massa mucil·laginosa que dóna lloc a un cos fructífer que forma espores.
Micel·li: Massa d'hifes que constitueix el cos vegetatiu d'un fong.

Fotos dels bolets. Fetes amb lupa binocular i microscopi. J.C. Salom
Foto cambres d'incubació: R.Mas

Rafel Mas, Búger 24 de febrer de 2010

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Francament genial, se'n podria dir recerca sostenible o els els invents del TBO 2 !
Per a parlar de l'escorça jo m'estimo més dir ritidoma, em fa l'efecte que és més correcte que ritidioma.( Com ara allò de retinoides o retinodes...)
Vosaltres, que sou aficionats als tiberis, ja ens explicareu si són comestibles...

Rafel Mas ha dit...

Moltes gràcies JD pels comentaris i per l'apunt sobre el Ritidoma.
Aquests bolets són molt petits, llàstima no haver posat l'escala. El clitopilus no feia més de mig centímetre i els mixomicets només uns quants milímetres. No sé si són comenstibles però amb aquestes mides...
salut!

jd ha dit...

Si que es veien petitons prenent com a referència les hifes !
Però tan se val, potser són enteogens...que se'ls foti el farmacèutic !