dissabte, 12 de desembre de 2009

Fer oli a l'estil antic

Oli verge d'oliva
Serra de Tramuntana, Mallorca


La mula duia cucales al principi però no hi estava avesada i es marejava.

L'oliva trabucada dins la Tremuja va sortint i es esclafada per les pedres de la tafona.

La pasta d'oliva s'introdueix amb cura dins dels Esportins.

Els Esportins eren nous de trinca.

Foc a la Fornal i l'aigua bullent.

Els Esportins han d'anar ben alineats. No és la premsa més antiga que s'hagi vist, ja és de fundició. La premsa es fa baixar amb la força de la bístia però degut al mareig d'aquesta ens hi haguerem d'aferrar.

Aigua bullent que ajuda a extreure els àcids grassos.

L'aigua bullent neteja les pedres o moles.

Una Quartar d'oli, equivalent a 8 litres.

Una Mesura d'oli, equivalent a 16,7 litres d'oli.

L'oli reposarà a dins d'Alfàbies de vidre, depositant les impureses, deixant uns baixos i tornant de color daurat.
Si els voleu veure en acció:
Rafel Mas, Búger 12 de desembre de 2009
·

2 comentaris:

Dalva M. Ferreira ha dit...

Super! gracias por el artigo, me encantó.

Rafel Mas ha dit...

Dalva, estic molt content de que t'hagi agradat
Una abraçada
Dalva, estou muito contente que você gostou
Un abrazo