diumenge, 27 de desembre del 2009

Del borró dels pollancres femella

ICV de Sils demana prohibir plantar
pollancres femella a tot el municipi


Riudarenes ja ho va fer per evitar les molèsties
que provoca el borró a les persones al·lèrgiques


Una imatge que reflecteix el cultiu intensiu de pollancres a l'estany.
Carles Colomer


Que Sils disposi d'un estany ha permès que al seu voltant es desenvolupi un intens monocultiu de pollancres que es talen i es replanten periòdicament per obtenir-ne pasta de paper. Ara bé, durant la primavera, aquesta tipologia d'arbre emet un borró que ocasiona diverses molèsties sobretot a persones que pateixen al·lèrgies. Per aquesta raó, l'agrupació local d'ICV demanarà a l'ajuntament que prohibeixi la plantació de pollancres de gènere femení -són els que alliberen el borró- a totes les zones de sòl urbà o urbanitzable i en una franja de terreny de 1.000 metres al seu voltant.
La idea dels ecosocialistes no és nova, ja que durant l'anterior mandat l'Ajuntament de Riudarenes va optar per fer efectiva aquesta prohibició per les molèsties que ocasionava aquest borrissol. L'alcalde del municipi, Narcís Colomé (CiU), explica que una vegada es van talant els pollancres de gènere femení els propietaris forestals poden replantar aquesta varietat arbòria sempre que sigui de gènere contrari.
El portaveu d'ICV a Sils, Albert Miralles, manifesta que l'adopció d'aquest acord no suposaria un perjudici econòmic per als propietaris dels terrenys amb pollancres, perquè només els haurien d'anar substituint al llarg del temps. Ell mateix reconeix que es tracta d'una mesura que no es podrà fer efectiva de forma immediata i que trigarà prop de quinze anys a materialitzar-se, tenint en compte que la prohibició no afectarà les plantacions que s'hagin realitzat abans i que la substitució dels arbres s'anirà fent a mesura que es vagin talant.
L'alcalde de Sils, Martí Nogué (IdS), es manifesta contrari a acceptar aquesta prohibició, perquè no la veu efectiva. Manifesta que prohibir plantar pollancres femella en una franja de 1.000 metres no serveix de res si bufa el vent i explica, a tall d'exemple, com en temporals de tramuntana tot el borró del municipi va a parar a Maçanet. "El borró viatja quilòmetres, és absurd prohibir-ho", sentencia.
Per Nogué, acceptar aquest acord "és com tractar de prohibir les campanes perquè el seu so molesta" i afegeix que està sorprès que sigui ICV qui ho sol·liciti. "Ells que són tan paritaris i ara volen eliminar el gènere femení", expressa sarcàsticament.
Cal tenir en compte que diversos petits propietaris disposen de parcel·les al voltant de l'estany on planten aquests arbres per obtenir-ne un rendiment econòmic. No obstant, la vegetació ideal d'aquesta zona humida haurien de ser els prats de dall. De fet, l'entitat Acciónatura, que custodia un tram de l'estany, ha eliminat els pollancres del terreny que conserva per crear un prat d'aquest tipus, doncs, d'aquesta manera, a part de permetre la pastura de les eugues durant l'estiu, afavoreix que els amfibis, rèptils i ocells disposin del seu hàbitat natural.
Martí Santiago | Sils
· Article publicat a Diari de Girona el 27.12.2009
·