divendres, 10 d’abril del 2009

L'"stevia", dolça revolució


“La industria farmacèutica controla als governs"

Josep Pàmies / Horticultor i activista


Josep Pàmies és un expert en la “stevia” (Stevia rebaudiana), una planta medicinal


Josep Pàmies és un horticultor català i activista contra els edulcorants químics i els transgènics que acaba d’impartir un curs de dos dies en el centre Bit d’Inca sobre les propietats terapèutiques i alimentàries de la planta denominada Stevia. L’acte, organitzat per Slow Food Illes Balears i Unió de Pagesos, ha despertat gran interès.


- Què és la “Stevia”?


- És una planta d’origen paraguaiana, de la qual Cristòfol Colom ja parlava. Té un gran poder edulcorant, natural, sense cap caloria. Es consumeix crua o seca i és una gran antidiabètica i molt bona per a la hipertensió, l’ansietat i la circulació.


- Quan vos vareu interessar per aquesta planta?


- Fa uns nou anys vaig descobrir la història d’una associació americana de pares de fills que havien mort, segons consideraven, per la ingesta d’aspartam, un edulcorant químic transgènic la patent de la qual pertany a la multinacional Monsanto. Aquests pares reivindicaven la legalització de la “Stevia” com alternativa als edulcorants químics artificials.


- Llavors vàreu començar a cultivar-la...


- Sí, i vaig començar a conèixer les seves propietats a través de llibres a internet. Volia saber si era veritat allò que es deia, perquè si era així, era una cosa revolucionària. Ara ja han passat 20.000 persones per a casa meva a cercar “stevia”. Hi ha milers de diabètics pràcticament curats, amb medicació controlada. La medicació química produeix una mala qualitat de vida, infarts, imputacions, cegueres... La combinació de la “stevia” amb medicaments ajuda a no augmentar les dosis d’aquests i contribueix a que el pàncrees torni a funcionar. Està demostrat científicament i, a pesar d’això, la planta segueix prohibida a Europa.


- Perquè està prohibida?


- Simplement perquè diuen que és un aliment nou a Europa i s’ha de sotmetre a unes investigacions científiques. La Organització Mundial de la Salut, el juliol de 2008, autoritzà la “stevia” a tot el món com una planta molt segura i amb molts avantatges per a diabètics i hipertensos. No obstant, l’Agència de Seguretat Alimentària europea no l’autoritza. Hi ha pressions molt fortes de la industria farmacèutica, que no vol que la planta entri en el mercat perquè provocaria un descens terrible en les vendes de medicaments químics. El negoci del sucre, controlat per quatre multinacionals, és terrible. Si es plantés “stevia” a 200.000 hectàrees a nivell mundial, una nimietat, es podria fabricar edulcorant per a tota la humanitat.


- Perquè creu que la industria farmacèutica no vol que aquesta planta es popularitzi?


- És la industria que controla el món. Crec que hi ha un muntatge per emmalaltir a la societat de forma crònica i puguin ser rendibles altres medicaments que ajudin a fer cròniques les malalties. A Catalunya tenim una persona extraordinària, una monja benedictina de Monserrat, doctora en Medicina i en Teologia, que ha escrit un llibre sobre els crims de la industria farmacèutica on acusa a quatre o cinc multinacionals de crims contra la humanitat. I a nivell polític és difícil que canviïn les coses perquè aquestes companyies controlen als governs.


- Hi ha multinacionals que s’han interessat per la “stevia”?


- La Coca-cola ja ha patentat la planta conjuntament amb Cargill, i també la Pepsi-cola. Cargill està realitzant la part de millora genètica de la planta perquè no produeixi cap sucre beneficiós per a la salut, només un sucre net i no perjudicial. Allò que és medicinal no els interessa per a res. D’aquí uns anys, i si no actuam, les llavors de la “stevia” seran transgèniques, només produiran el sucre que volen aquestes empreses.


- Llavors, quina alternativa té la gent al monopoli d’aquesta industria?


- La única via que ens queda és que la societat conegui la planta i crear nuclis de cultivadors d’”stevia” perquè s’estengui com una taca d’oli per tot. Si reproduïm mitjançant esqueixos, allò que és una gran sort perquè la planta ho permet, mai es contaminarà a través de la pol·linització de les flors.


- Com es pot aconseguir aquesta planta a Mallorca?


- Unió de Pagesos i l’associació Slow Food Balears tendran pagesos productors de la planta per a repartir-la. Jo ho he fet de forma gratuïta durant molts anys, ara ja és inviable perquè el cost és molt gran. A partir d’ara cobrarem qualque cosa, i una part serà per a finançar una associació que hem constituïda, la Dolça Revolució, que treballarà amb tot tipus de plantes cultivables en petits balcons de salut i oferirà informació sobre les propietats. La “Stevia” és un motiu per arribar a molta gent, perquè hi ha milions de diabètics en el país que podran comptar amb alternatives a la medicina oficial, que només aporta pal·liatius.

Joan Frau. Inca

Diario de Mallorca


2 comentaris:

Sofia ha dit...

M'agradaria saber si algú cultiva stevia a Catalunya i on podria trobar planta pel meu hort.

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

hola Sofia,
Si aneu a les plantacions de Josep Pàmies, a Balaguer, us en proporcionarà.
· Josep Pàmies · Dolça revolució ·