dilluns, 27 d’abril del 2009

El morrut mata les palmeres de Pineda

Pineda es resigna a perdre la majoria del centenar de palmeres del passeig per culpa del morrut

Els tractaments preventius no funcionen i la plaga ha matat ja 391 exemplars

Palmeres afectades pel morrut en el passeig
Marítim de Pineda de Mar. Foto: T.M.


Pineda de Mar, el municipi més afectat per la plaga de l'escarabat morrut, que es menja les palmeres, està a punt de llançar la tovallola. L'insecte ha començat a estendre's per la zona del passeig Marítim, on s'acumulen un centenar de palmeres, i els estralls són prou evidents, amb un constant degoteig d'exemplars tallats. La regidoria de Medi Ambient començarà a substituir els arbres afectats per una altra espècie autòctona i prou resistent a la zona dels hotels.

L'últim recompte que ha fet públic el servei de Sanitat Vegetal de la Generalitat –amb data de 31 de març– comptabilitza en 391 el nombre de palmeres afectades per l'escarabat morrut a Pineda de Mar. És el municipi de tot Catalunya on la plaga d'aquest insecte ha fet més mal i tot fa pensar que el continuarà afectant. L'última zona on els estralls de la plaga són més evidents és el passeig Marítim, que uneix el barri del Poblenou amb el centre de Pineda. Allà s'hi acumulen un centenar de palmeres a banda i banda del carrer que en els últims mesos han començat a morir infectades per l'insecte. La regidora de Medi Ambient, Mònica Palacín (ERC), assegura que els mitjans actuals per lluitar contra la plaga no funcionen. «Les mesures preventives que apliquem, basades en productes fitosanitaris preventius, no donen els resultats esperats i els arbres van caient amb un degoteig constant», assenyala la regidora.

Exemplars condemnats
Cada arbre nou en què es detecta la presència de l'insecte és sotmès a una revisió per conèixer l'abast de la infecció. La majoria de vegades l'exemplar està condemnat i s'ha de sacrificar. «La Generalitat continua fent-se càrrec de tallar i cremar la palmera malalta, perquè el cost que això representa seria pràcticament impossible d'assumir per a un ajuntament com el nostre, tan afectat», reflexiona Mònica Palacín. La plaga, que al Maresme ja s'ha estès a 28 dels 30 municipis, ha matat fins ara 2.110 palmeres canàries i datileres, i els principals focus on es manté l'insecte, a banda de Pineda, són Santa Susanna, amb 273; Vilassar de Mar, amb 238, i Cabrera de Mar, amb 182.

Espècies autòctones
La regidora de Medi Ambient va avançar que després de Setmana Santa es començaran a substituir les palmeres tallades a la zona dels hotels per una altra espècie d'arbre autòcton resistent a la salinitat d'una zona tan propera al mar. «Hem parlat amb els propietaris dels establiments que ens demanaven millorar l'estètica d'uns panots on ara només queda un tros de tronc de la palmera, i hem decidit començar a actuar en aquella zona», apunta Mònica Palacín amb referència a les setze palmeres que s'han hagut d'arrencar a prop dels hotels Sorrabona i Top Pineda Palace. L'objectiu a mitjà termini és substituir totes les palmeres mortes per altres espècies diferents «i evitar així que una altra plaga ens deixi zones del municipi pelades d'un únic tipus d'arbre».
Teresa Márquez. Pineda de Mar
· Article publicat a El Punt el 11/04/09
·

4 comentaris:

Guillem Nicolàs i Larruy ha dit...

Els tractaments preventius i fins i tot els curatius a mi em funcionen. Ja sé que vaig tenir severes crítiques pel meu mètode, però de moment n'he salvat un grapat de palmeres, de fet puc dir que sols he fallat en una a Tiana, on vaig eliminar el morrut però els fongs van podrir l'ull. Qui no s'ho cregui que vagi a veure les palmeres del Museu de Vilassar de Dalt i podrà observar com una que havia estat severament atacada (de fet ho van estar les dues) està començant a recuperar la capçada, are les fulles noves són incipients i lletges, però sols és l'inici; altres que van ser seriosament tocades ara fa un parell d'anys sembla que res hagi passat, però totes les que les envoltaven i no es tractaven ja no hi són. Si no es fa res és perquè no es vol, ja ho dic, hi ha molta pela pel mig per tallar palmeres i ni un cèntim per guarir-les. I per cert, aquell lloc on s'abocaven troncs de palmera tallats, encara hi són, que després diguin que son llegendes urbanes, perdó vilatanes.

Anònim ha dit...

És una llàstima que un poble petit no es pugui permetre el luxe de tenir un consistori millor.
Dir que els mitjans actuals no funcionen per aturar el morrut és una excusa de mal perdedor. Altra cosa seria dir que no ho han sabut fer millor.
És més còmode esperar que la Generalitat es faci càrrec del "mort" que no pas combatre la plaga activament.
Però clar no hi ha diners per a mantenir els espais verds però si per a pagar una regidora que, ni que sigui per vergonya, hauria de dimitir.
Clar que seguint amb la mateixa mancança els hotels - que tan pateixen pel verd - es podrien pagar quatre geronis que son baratos de mantenir.
Però millor que ho pagui el poble, tot sigui per mantenir el turisme !
Ben mirat més car surt mantenir aquesta classe política tan incompetent, tan llefiscosament enganxada a la cadira i no passa ben bé res...

Guillem ha dit...

Sóc treballador de la brigada de Pineda, i puc assegurar, que només s'ha fet un tractament preventiu amb nemàtodes. L'empresa que va fer el tractamnet, no deuria remenar la "cuba" i els nemàtodes es van pressipitar al fons. Total un desastre.

En l'actualitat, totes les palmeres, es detecten a temps per a ser tractades, però el cost dels tractaments, sembla ser que surt massa car al nostre ajuntament. Trucada a la "gene" i palmera a terra.

PD:Un ajuntament, no pot assumir el cost de fer tractaments periodics a totes les palmeres; com a mínim ARA es contribueix a la no propagació.

La reacció de l'ajuntament a arribat MOLT tard.

Guillem ha dit...

En els primers atacs, es van ruixar les palmeres amb "clorpirifos", i en vam salvar unes quantes, però el cost del tractament i la inversió d'hores de la brigada, no eren assumibles econòmicament. A més,el primer any, la Gene trigava entre 3 i 8 setmanes a tallar les palmeres.

Ara per ara, en menys d'una setmana ja s'actua. Esperem que no tanquin l'aixeta.