dissabte, 28 de maig del 2011

Dia Europeu dels Parcs 2011

Activitats per commemorar el Dia Europeu dels Parcs
Del 21 al 29 de maig de 2011

El 24 de maig de 1909 es declaraven els primers parcs nacionals europeus a Suècia. Uns quants anys més tard, el 1918, es declaraven a Espanya els primers parcs nacionals (Covadonga i Ordesa y Monte Perdido). Tanmateix, el 1928 va néixer el Patronat de la Muntanya del Montseny, la primera figura de protecció d'un espai natural a Catalunya. Més tard, el 1972, es va declarar Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el primer espai declarat parc natural a tot l'Estat Espanyol.
Per recordar aquella primera declaració i difondre'n els valors entre la ciutadania, la Federació de Parcs Naturals i Nacionals d'Europa (EUROPARC) que aglutina 38 estats, va declarar el 24 de maig Dia Europeu dels Parcs. Aquest any 2011 la Federació EUROPARC invita a tots els estats europeus i les organitzacions no governamentals de conservació de natura a divulgar aquest esdeveniment i a organitzar activitats destinades a donar a conèixer els espais protegits amb el lema 'Voluntari, la societat et necessita', per ressaltar el paper que aquests col·lectius tenen avui en dia en les tasques de suport a la gestió mediambiental i que, en el nostre cas, es concreten en el Cercle d'Amics dels Parcs Naturals, col·lectiu que arriba ja prop dels 2.700 socis dels quals 300 són voluntaris. A més, les nacions unides han declarat 2011 l'Any Internacional dels Boscos.
Per això, la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han organitzat un munt d'activitats gratuïtes per celebrar-ho. Hi trobareu caminades a peu, rutes guiades, jornades de portes obertes, matinals festives, tallers infantils, exposicions, audiovisuals, concursos de fotografia, rutes literàries, etc.
· Més informació:
· Activitats de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona
· Activitats de la Generalitat de Catalunya
· Programa activitats de la Xarxa de Parcs Naturals [Arxiu Pdf404Kb]