dilluns, 23 de maig del 2011

Varietats noves de fruita de Lleida

Les primeres varietats pròpies de fruita de Lleida, previstes per al 2012

Fruit Futur calcula que l'any que ve tindrà arbres per a plantacions comercials

Descàrrega dels primers préssecs recollits ahir en una finca de Massalcoreig.

L'ambiciós projecte d'investigació per aconseguir varietats noves i pròpies de fruita de Lleida està a punt de donar els seus primers resultats comercials. Està previst que l'any que ve ja es disposi dels primers arbres per a plantacions comercials per part de Fruit Futur, que va néixer l'any 2003 amb l'objectiu d'aconseguir varietats adaptades especialment a Lleida i al gust dels consumidors. Fruit Future està participada per Fruits de Ponent, Actel, Nufri, Poma de Girona i l'IRTA.
El programa de millora genètica va començar a caminar a l'hivern de l'any 2004 i ha treballat amb milers de llavors per anar analitzant resultats i decantant-se per les varietats més aptes de fruita de pinyol i de llavor.
En l'actualitat, compta amb una primera selecció de varietats de préssec, nectarines, paraguaians i platerines, segons ha fet públic Fruits de Ponent, el director general del qual, Jordi Dolcet, presidirà l'empresa en els dos pròxims anys. D'aquestes, tretze són del que Fruits de Ponent qualifica com a categoria d'elit, amb les quals s'ha iniciat la propagació vegetativa. Així, preveu que el 2012 es disposi ja d'arbres per a plantacions comercials.

Inici de la campanya
Mentrestant, aquests últims dies han començat a recollir-se els primers préssecs de finques de les zones primerenques de Lleida, com el cas de Massalcoreig. El sector confia a poder aconseguir unes cotitzacions dignes després d'unes campanyes difícils i amb uns costos de producció a l'alça.
Les primeres estimacions de la nova collita de fruita de pinyol apunten que Lleida produirà 351.900 tones de préssec, nectarina i pavia, cosa que suposa un 12% més que l'any passat, un 11% més a tot Catalunya, segons les dades fetes públiques per Agricultura i Afrucat.

· Article publicat a Segre.com el 21.05.2011

1 comentari:

alfredcomin.com ha dit...

La meva opinió és que els anuncis camuflats com a informacions no haurien de tenir cabuda en un blog fins ara tan magnífic com aquest. Si els mantenidors del blog acepten aquesta pràctica és que haurà arribat l'hora de canviar d'aires.