dilluns, 12 d’octubre del 2009

Camí de Ternellles, una lluita per la dignitat


Camí de Ternelles,
una diada lluminosa amb qualque nigul fosc

Avui centenars de persones ens hem aplegat al pont Romà de Pollença, l'ambient era de calidesa, meteorològica i de l'ànim dels qui ens hi hem reunit. Hem partit a les deu cap a Ternelles, allà hi hem trobat a dos municipals i els guardes de seguretat de la finca que miraven de més enfora. Ràpidament han sorgit del no res quatre escales per on hi ha anat passant la gent.

Vet aquí un petit document audiovisual d'IB3 sobre aquesta reivindicació justa, necessària, de bona fe.


Les més de sis-centes persones que hem fet l'excursió hem respectat la condició que ens havia imposat a l'autorització de la Conselleria de Medi Ambient de que "en cap cas" podíem penetrar dins la "zona d'exclusió" del Paratge Natural d'aquell indret. Per raons conservacionistes.

El Castell del Rei, però i al meu entendre, hauria d'ésser exclòs de la zona d'exclusió, per raons d'excursionisme històric, així i tot els excursionistes hem respectat aquesta condició i hem aturat la marxa abans de l'esmentada zona. Com a nota tenebrosa, la presència de la Guardia Civil espanyola. Cert, qualcú m'ho ha fet veure, la seva presència crea un silenci pesat, d'alarma, potser de por. Com no podia ser d'altra manera han cercat on posar ma i han demanat la documentació a un bon home que formava part de l'organització. Els hi hem dit que nosaltres també els denunciavem que una propietat ha tancat un camí públic i que anassin també a exigir-los la documentació. La Guardia Civil, tal com ens han comentat ells mateixos, han estat cridats i enviats pels propietaris de la finca de Ternelles, la família March, de tants tristos records per a la població de Mallorca, que va patir fam i misèria perquè el seu patriarca, en Joan March, en Verga pogués arribar a ser l'home més ric de Mallorca i d'Espanya. De l'Espanya den Franco a qui va patrocinar el cop d'estat del 36. Salut i endavant!

Fotos:JV

5 comentaris:

martí ha dit...

molt bé l'excursió. i la passa següent? aquestes barreres s'han de llevar o han d'ésser gestionades exclusivament per la conselleria de medi ambient. jo me deman, què fer ara?

Joan Vicenç ha dit...

Jo crec que el que s'ha de fer és crear el Pla Rector d'Us i Gestió (PRUG) d'aquest indret del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana. Amb el ben entès que tothom ha de conèixer i respectar la llei si és justa i ben feta. Vull dir que per els qui hem reclamat la protecció de la Serra de Tramuntana, la conservació de l'indret és prioritària. Això no vol dir de cap manera que l'excursionisme en sigui una nosa. Probablement durant les èpoques de nidificació del voltor, de la milana, dels esparvers... el trànsit ha de ser restringit, també segurament a l'estiu. Qui se n'ha de cuidar no ha de ser la propietat: el camí no és seu. El camí ha de restar sempre obert. La llei, el PRUG, però ha de determinar quantes persones pot "soportar" l'indret, si poden portar cans o no, etc. Han de ser els estudis dels tècnics en medi ambient qui ho han de determinar. Els excursionistes han de ser escoltats i tenguts molt en compte en les seves reivindicacions. Per exemple s'ha de poder anar al Castell del Rei, com una excursió històrica que és. Els excursionistes son gairebé sempre i en la seva totalitat, respectuosos amb el medi i a més poden ser bons observadors naturalistes.

El que no es poden consentir són agressions irreversibles al medi com les provocades als sestadors de Ternelles o en la construcció de certs camins. Cal ser respectada la normativa urbanística i proteccionista de l'indret en el que en són els principals atemptats i perills.

L'Ajuntament ha de col·laborar amb la Conselleria de Medi Ambient. Segurament ha d'existir un patronat o una junta on hi càpiguen diferents agents socials per fer rodar la cosa. El que no es pot consentir, però és l'actitud anacrònica, feudal, totalitària del senyor, graciós amb qui li llepa el cul.

En tot cas hi ha molta feina a fer. Salut.

Joan Vicenç ha dit...

Comunicat de la Plataforma Pro Camins Públics quan a l'excursió d'ahir:

Des de la Plataforma volem agrair a tots els participants la seva participació i comportament cívic.
També volem agrair la presència de representants de totes les entitats adherides.

Per primer cop des de la aprovació del catàleg, on el camí de Ternelles consta com a públic, els ciutadans han pogut fer ús d’aquest camí, ús que lamentablement l’Ajuntament no ha sabut garantir als ciutadans, ni tan sols tenint una sentència ferma del Tribunal Suprem de 18 d’Octubre de 2001, que permet regular l’ús idoni de Ternelles.

S’ha de dir que no és cert que la restricció segons la UIB hagi de ser de 20 persones diàries, sinó que això fou fruit d’un acord de Plenari, que desprès fou remes a la Comissió insular d’ordenació del Territori, Urbanisme i patrimoni històric per la seva aprovació definitiva BOIB número 121 de 26-08-2006. Aquest acord a més de permetre el pas de 20 persones diaris contempla la possibilitat de permetre autoritzacions especials a grups.
Cal a dir que aquest acord de fa 3 anys, a dia d’avui no s’està aplicant i molts excursionistes han de patir la befa de telefonar a l’Ajuntament de Pollença per sol·licitar permís i encarà veuré com des de l’Ajuntament s’els remet a la Banca March per sol·licitar el pas.

Volem agrair a la Conselleria de Medi Ambient la seva fermesa en mantenir el permís sol·licitat, així com la presència dels agents de Medi Ambient que en tot moment han garantit que no es sortís del camí (ajudats sempre per membres de l’organització) així com vetllar per que no s’incomplís la normativa medi ambiental.

Volem desitjar que aquesta excursió serveixi per tal que L’Ajuntament de Pollença defensi d’una vegada que els ciutadans puguem gaudir amb respecte d’un camí públic, que no hauria de ser tancat, ni regulat mai per un particular.

PLATAFORMA PRO CAMINS PÚBLICS I OBERTS.

Garci ha dit...

Bona feina i salut!

Anònim ha dit...

Llastima de Batle tenim a Polença.