dijous, 27 de novembre del 2008

Tala de pins al front marítim de Viladecans

Aturem la tala d'arbres a la
pineda litoral de Viladecans


La plataforma salvem Oliveretes va poder comprovar el passat diumenge dia 16 de novembre de 2008, com s’està produint una tala de pins a la pineda del front marítim de Viladecans.
Concretament dins les antigues instal·lacions del càmping “la ballena alegre”.
El valor natural de les pinedes litorals fa que siguin un hàbitat d’interès prioritari a nivell europeu , estatal i català.La pineda es troba actualment en zona aeroportuària restringida al públic i vigilada per un cos vigilància policial per ser propietat d’AENA, en espera de cedir als terrenys a l’ajuntament de Viladecans per que aquest pugui un projecte de desenvolupament urbanístic per a realitzar-hi un passeig marítim, un projecte a punt de fer-se públic, totalment definit, tot i que encara no tenim constància de haver-se el.laborat un projecte mediambiental exahustiu que l’avali.
La pineda litoral forma una franja gairebé contínua entre la platja i l’interior. El sol és molt sorrenc i es poden apreciar, en forma d’ondulacions, les antigues dunes. A la pineda hi conviuen plantes pròpies de la platja amb altres típiques de zones més interiors. Així trobem espècies com el llentiscle i l’aladern fals i, en els llocs més humits, al costat de les molses i dels líquens, viuen el jonc boval i la cesquera que necessiten ambients més ombrívols i representen la transició amb els aiguamolls. Aquesta barreja d’ambients fa que la pineda litoral sigui molt singular, fet que es veu afavorit per la presència d’orquídies. Un bon nombre d’ocells s’alimenten dels insectes que proliferen a les pinedes. Els picots verds fan el seu niu foradant el tronc dels arbres i, com els raspinells, capturen insectes a l’escorça dels arbres. També trobem mallerengues i tallarols. Les garses són, però, un dels ocells més abundants.
Des de plataforma salvem Oliveretes crèiem que ha estat una actuació realitzada amb traïdoria i nocturnitat, que s’ha d'aturà ràpidament, i exigim explicacions i responsabilitats...

·