diumenge, 30 d’octubre del 2005

El llorer capà

Llorer Cordia alliodora (Ruiz & Pavon) Oken Familia Boraginaceae

El llorer capà es vesteix d'un nevi plomatge de petites flors, reunides en panícules terminals que constitueixen una excel·lent font de nèctar per a les abelles. Floreix des de gener fins a abril.
Els fruits són nous petites, de color verd, que en madurar es tornen de color cafè, de corol·la persistent, amb una llavor. Els pètals de la corol·la pansida, que semblen ales, volen amb el vent i dispersen les llavors.

Es troba des de Mèxic fins a Argentina i a les Antilles. El llorer capà és un arbre mitjà, assoleix una alçada de 19 metres; el tronc generalment és recte cilíndric i es ramifica des del mixt del tronc. Creix en lloc
s càlids i secs, sovint en els turons; també és conreat per la seva excel·lent fusta, com pal de tanques i com a arbre ornamental; es troba en altituds de zero a 1,300 metres.

La fusta de llorer
capà és de gran valor, flexible, textura fina i compacta, amb línies fosques que fan ressaltar en polir-se; per la seva resistència als tèrmits s'empra a pilars de salons i passadissos, portes i finestres, cadires, escriptoris, llits de lona i caixes de ruscs.
*
“El Salvador. Bajo su sombra”
Árboles de nuestro rincón mágico.
Programa de Fomento Cultural del Banco Agrícola
Octubre de 2003. 200 pàgines.
*
· Article traduit del castellà publicat a La Prensa Gráfica el 30.10.2005
*
Alguns noms comuns :
Llorer Capà. Llorer Negre. Llorer Blanc.
Llorer Kotia. Llorer Ajo ajo. Llorer Alatrique
*
*