dimarts, 31 de gener del 2006

Aleixar i els arbres

Els arbres fan Aleixar
El lector escriu

El passat 9 de gener, el Departament d'Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya va començar les obres d'eixamplament de la carretera T-704 a l'altura d'Aleixar (Baix Camp). En aquest sentit, una de les primeres actuacions ha consistit en la tala de vint plataners situats a banda i banda de la carretera, tot just a l'entrada del poble venint de Reus.
Tot això no passaria de ser una simple anècdota si no fos perquè aquesta tala d'arbres ha estat precedida d'un cert debat intern entre el veïnat de l'Aleixar sobre la conveniència o no de tallar-los.
De la passivitat demostrada pel nostre ajuntament en tot aquest procés i dels interessos econòmics ocults d'alguns particulars de la vila partidaris de la tala indiscriminada d'aquests plàtans ja se'n parlarà en el seu moment, tot i que de fet, ja se n'ha començat a parlar en alguna de les cartes i en algun comunicat que han sortit publicats en determinats mitjans de comunicació.
La feina de conscienciació popular endegada per tota la gent que vàrem firmar a favor de respectar els arbres (buscant alternatives viables, mai negant la necessitat de l'eixamplament de la carretera com de vegades s'ha dit), ha arribat a les mans del conseller Nadal, el qual, en un gest que l'honora, va visitar la zona d'incògnit (això ja representa una gran victòria) i es va comprometre per escrit a reposar en un futur els arbres tallats, tot justificant de pas la necessitat de tallar ara vint plataners per poder tirar endavant el procés de remodelació de la carretera, fet que la plataforma en defensa dels arbres ha acatat, en espera que el conseller es defineixi sobre quines mesures de seguretat es prendran en aquest tram un cop remodelat i quan i com es plantaran els nous arbres.Un cop dit això, del que realment voldria parlar és de la iniciativa que un grup de joves adolescents de la vila van endegar fa uns quants mesos en defensa dels arbres que s'han tallat. La seva contribució a aquesta lluita va consistir en la redacció d'un breu comunicat titulat «Els arbres fan Aleixar», que va ser repartit per totes les botigues i establiments del poble per fer arribar a tothom la seva opinió.
Jo sé perfectament que molts d'aquests joves s'han sentit tristos i decebuts per tot el que ha passat (i més si tenim en compte que des del principi algunes ments privilegiades els van titllar d'ingenus, poc realistes o que potser algun d'ells va haver de suportar fins i tot alguna burla). Però també sé que la seva lluita ha estat neta, noble, digna i honrada i, sobretot lliure (algú també ha dit, amb molta mala bava, per cert, que perquè són fills i filles de determinades persones tot allò ho havien escrit al dictat d'alguns dels seus pares).
Ara que està tan de moda criticar el nostre jovent per la seva suposada falta d'implicació i per la seva insolidaritat envers els afers públics, crec que aquest grup de joves han demostrat que el futur és seu i que si ara tenen una sensació de derrota i que els han enganyat, que aixequin el cap i que pensin que el demà també és seu i que amb respecte, dignitat i tarannà democràtic es pot anar a tot arreu. Molts adults n'haurien d'aprendre, d'aquestes actituds, sobretot quan es tenen responsabilitats de govern a nivell local i no es dóna mai la cara quan es plantegen temes com aquest.
Joan-Miquel Ventós. L'Aleixar (Baix Camp)
El lector escriu. El Punt el 26.01.2006
· Carta publicada a El Punt el 26.01.2006
~