dimecres, 4 de juliol del 2018

Nova Guia de la Xarxa de Custòdia del Territori

Una guia per adaptar-se al canvi climàtic
en les regions vulnerables

La 'Xarxa de Custòdia del Territori' ha publicat una nova Guia pràctica sobre canvi climàtic i custòdia del territori. Aquesta nova publicació s'ha elaborat conjuntament des de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) amb el Foro de Redes y Entidades de Custodia del Territorio (FRECT) en el marc del projecte "Adaptación al cambio climático en los proyectos de custodia del territorio”, que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica.

Guia Pràctica
“Com planificar els projectes de custòdia per adaptar-se al canvi climàtic en les regions vulnerables d'Espanya”

El canvi climàtic és ja una realitat que s'està manifestant de diferents maneres i a la qual s'haurà de fer front al llarg del segle XXI.
Es considera una de les cinc pressions principals que impulsen la pèrdua de la biodiversitat en el món. La custòdia del territori té un paper potencial en la lluita contra el canvi climàtic i l'adaptació a aquest. Així doncs, és important que els projectes de custòdia adoptin mesures per adaptar-los al canvi climàtic.
Aquesta guia té com a objectius principals incentivar les entitats de custòdia a adoptar mesures per adaptar els seus projectes al canvi climàtic i donar les pautes i la informació necessària per tal que es pugui realitzar correctament i s'obtinguin resultats satisfactoris.
La guia te diversos capítols. En el primer i el Segon capítol és facilita informació bàsica sobre el canvi climàtic i a els seus principals impactes en la biodiversitat. Aquesta informació és complementa amb fitxes d'acció susceptibles a ser aplicades en projectes de custòdia.
El tercer capítol explica com incorporar l'adaptació al canvi climàtic en els plans de gestió dels projectes de custòdia.
En el quart capítol s'analitzen 5 casos pràctics de projectes de custòdia a Espanya on s'ha incorporat l'adaptació al canvi climàtic.
Finalment en el cinquè capítol es presenten 4 proves pilot en què s'han redactat nous plans de gestió o s'han adaptat versions anteriors per incloure accions d'adaptació al canvi climàtic. El contingut dels plans de gestió es poden consultar a la Guia.


Podeu consultar el Webinar de presentació de la Guia, realitzat el passat 26 de juny, en el següent enllaç, on tècnics dels casos pràctics i de les proves pilot expliquen la seva experiència:
· Veure webinar (Youtube) - https://bit.ly/2Kw2MZN
· Consultar el programa del webinar - https://bit.ly/2lqAncF