divendres, 19 d’agost del 2011

Dos abres de Plaça s’han mort


La plaça de Sóller perd dos plataners centenaris

Reportatge a la Veu de Sóller

L'Ajuntament ha iniciat un nou tractament per intentar salvar els arbres de la Plaça. En aquesta ocasió consisteix en obrir uns pous de registre al costat de les soques amb la finalitat de facilitar l'entrada d'aire, aigua i productes fertilitzants.
Segons ha informat Catalina Esteva, portaveu municipal, aquesta setmana s'ha procedit a construir un d'aquests pous i pròximament se'n perforaran més seguint les recomanacions d'un informe tècnic que té per objectiu intentar salvar de la mort els arbres del centre que presenten un delicat estat de salut. Esteva ho ha atribuït, principalment, als canvis que s'han fet en el subsòl en els darrers anys amb la construcció de noves canalitzacions i les exsecallades "agressives".
J.M.E. 13/04/2011

·
Reportatge publicat a la Veu de Sóller el 13.04.2011
·
la Veu de Sóller [ Arxiu Pdf 5,1Mb ]


Reportatge a Diario de Mallorca

La plaza de Sóller pierde dos plataneros centenarios

La plaza de la Constitució de Sóller cambiará su fisonomía tan pronto como el Ayuntamiento proceda a la tala de dos árboles centenarios que han perecido en las últimas semanas debido a graves problemas en su salud. Otros plataneros de la misma plaza correrán su misma suerte debido a su delicada situación.
El concejal de Medio Ambiente, Joan Ruiz, explicó que próximamente se procederá a la tala de los dos árboles ya muertos con el fin de evitar peligros a los viandantes del centro de la ciudad. Los árboles serán sustituidos por nuevos plataneros, que ya se han convertido en típicos de la plaza de Sóller.
Los árboles que dan sombra a la principal plaza del pueblo sufrieron un daño irreparable hace cuatro años con motivo de las fiestas de Navidad.
El Ayuntamiento instaló unos anillos luminosos en su tronco para decorarlos que, con el calor que desprendían, produjeron graves daños a los árboles por las quemaduras que les provocaron las luces.
Desde entonces, el consistorio les ha aplicado diversos tratamientos fitosanitarios que no han dado resultado.
El concejal de Medio Ambiente señaló que otros árboles de la misma plaza podrían correr la misma suerte ya que su estado actual así lo indica. Además están afectados por algunas plagas que les provoca la caída de sus hojas.
Los árboles de la plaza de la Constitució datan de principios del siglo XX.
Joan Mora
· Reportatge publicat a Diario de Mallorca el 19.08.2011

Fotografies del cap de setmana passat: Alexandre Forteza

1 comentari:

Juan Bibiloni ha dit...

Apart de les cremades de l´escorça, el principal problema d´aquests arbres centenaris esponerosos i inmensos és que literalment es moren de set i fam. Tenen les arrels cobertes d´asfalt i enrevoltades de ciment i com és lògic així no poden viure. És l´etern problema dels arbres de les ciutats, el responsables dels quals pensen que un arbre és un moble que es col.loca on sigui i au. Ni se´ls ocorre pensar que necessiten aigua i nutrients per a viure, com qualsevol ésser viu i a més de no tenir ni aigua ni nutrients, tenen les arrels ofegades sense gens d´oxígen. Qualsevol hortolà sap perfectament que no pot sembrar tomatigueres ni pebrers a damunt una capa de ciment amb una palm de terra i després cobrir la terra tot voltant cada tomatiguera amb una bona capa d´asfalt, de manera que quan plou no es pugui filtrar ni una gota d´aigua cap a les arrels.

Fins fa uns anys les clavagueres eren siguíes de marès que deixaven filtrar l´humitat de les aigues brutes i la pluja cap al subsòl on estàn arrelats aquests arbres. Aquest clavagueram havía funcionat perfectament durant molts segles. Però la modernitat no permet la filtració d´aigues brutes i aquestes han d´anar canalitzades dins tuberíes hermèticament estanques. Aquest és el principal problema de tots els arbres dels carrers i places d´Espanya, amb comptadíssimes excepcions.