diumenge, 17 d’abril del 2011

Caryota, palmeres de cua de peix

 Plantes a mig camí entre els arbres i les herbes

Les palmeres del gènere Caryota són les úniques arecaceae amb les fulles bipinnades. Reben el nom de palmeres cua de peix per la curiosa forma dels foliols que recorda la cua dels peixos. Les 13 espècies del gènere són totes d´Àsia i Oceanía. Unes quantes d´elles són cultivades arreu del mon per la seva bellesa. Els van bé els climes tropicals, subtropicals i mediterranis lliures de gelades.

Caryota mitis
La Caryota mitis no té una sola soca com la majoría de palmeres sino que és multicaule. Les tiges es moren després de fructificar i la rabassa en va produint de noves continuament. No soporta temperatures inferiors al 0ºC. A la foto es veu un bell exemplar cultivat als jardins del Passeig marítim de Puerto de la Cruz a l´Illa de Tenerife.

Detall de l´exemplar de la foto anterior amb els raïms de fruits en diferents etapes de maduració.

Raïm de Caryota mitis amb els fruits madurs.

Detall dels fruits madurs de Caryota mitis, els quals, com els de totes les Caryota, són urticants per a pells sensibles pel seu alt contingut en cristalls d´oxalat càlcic.


Caryota rumphiana
La Caryota rumphiana és originaria de Malasia, Indonèsia, Nova Guinea i Australia. Aquest exemplar és cultivat al magnífic jardí botànic de La Orotava a Tenerife a l´ombra d´altres espècies de palmeres.

Troncs de la Caryota rumphiana anterior amb un raïm de poncelles. Com totes les Caryota, aquesta palmera desgraciadament mor després de fructificar. Només viu un màxim de 8 anys, des de que es sembra la llavor fins que maduren els fruits.

Típiques fulles amb forma de cues de peix que recorden els peixos tropicals que viuen als esculls de corall.

Totes les espècies del gènere Caryota tenen les fulles bipinnades, una excepció dins la gran família de les palmeres.


Caryota urens
La Caryota urens és unicaule, té un sol tronc. Viu a la India, Birmania i Sri Lanka. Els exemplars de la foto son cultivats als jardins del Passeig marítim de Puerto de la Cruz a Tenerife on hi ha una nombrosa col.lecció de palmeres de tot el Món.

Diversos raïms de flors i fruits en diferents etapes de maduració. Un detall curiós d´aquesta palmera és que comença a florir a la part més alta del tronc i va florint cap avall successivament fins que arriba a la part baixa. Quan els fruits del darrer raïm maduren la palmera mor.

Els fruits de la Caryota urens, com indica el seu nom, són els més urticants de totes les caryota. S´ha d´evitar esclafar els fruits dins les mans pel seu alt contingut en cristalls d´oxalat càlcic, que es claven com agulles a la pell i provoquen severes reaccions urticants.

Bells raïms de poncelles i flors de Caryota urens al mes de maig. Ampliant la foto amb un doble clic es veuen millor les flors.