dissabte, 18 de desembre del 2010

Llenyataire, grimpador i escultor

Patrice Lesage
(Llenyataire, grimpador i escultor en fusta)


Artista enmig del bosc

Patrice Lasage amb una de les seves creacions. F.G.
Llenyataire, grimpador, explotador forestal, escultor en fusta. La vida de Patrice Lesage gira enterament al voltant del bosc, un medi que el fascina i que s’estima des de nen. L’últim dels vessants, l’artístic, és el que l’ocupa ara per ara bona part del temps: s’hi dedica set mesos l’any, amb exhibicions per tot França i, de tant en tant, amb visita al Principat. A la Massana, on ha participat en les dues últimes fires nadalenques i on una de les seves talles, la figura d’un isard, decora l’accés a l’oficina de turisme comunal.
La dedicació de Lesage als boscos és vocació pura. “Jo estava destinat a ser calderer, com el meu pare, però vaig dir que no.” I l’arribada a l’escultura, pur atzar: participava en un concurs de llenyataires i en una de les proves es va adonar de les seves habilitats i el “potencial amagat” per crear figures armat amb una ser­ra. D’això fa set anys, durant els quals ha anat perfeccionant-se de manera autodidacta. En aquest temps s’ha convertit en el campió a França d’escultura sobre troncs: un títol assolit el 2005 i confirmat el 2009.
La seva especialitat, les figures d’animals: “Sempre m’he sentit atret pel costat natural de les coses; és clar que puc treballar sota comanda, però em resulta més fàcil fer allò que m’agrada que allò que estic forçat a fer.”
Una màxima que l’ha guiat tota la vida: des que va dir que no a la vida d’obrer i va iniciar la formació professional agrícola a Charleville-Mezières, per obtenir un diploma que li va obrir les portes de l’Oficina Nacional dels Boscos, on va romandre durant cinc anys.
Després, es va llançar a l’aventura de muntar empresa pròpia: dedicada a la tala selectiva i la conservació forestal. “Perquè trobo tota la meva felicitat en aquest ofici”, afirma. Una satisfacció que és fàcil d’imaginar que arriba al punt més àlgid quan practica l’ocupació a la qual es dedica assíduament en els darrers temps: el de grimpador. Enfilat als arbres per podar-los.
Apunt biogràfic
>> Una afició d’infant. Patrice Lesage va néixer a Saint-Aumond-les-Eaux l’any 1962 (“De debò és necessària, aquesta dada?”, pregunta). Des dels anys d’escola va mostrar una enorme afició pel bosc i els animals que l’habiten. Un interès que es traduïa, per exemple, en l’extensa col•lecció d’imatges d’animals de tots tipus que anava fent a poc a poc, mentre altres nens es dedicaven a les fotografies d’esportistes.
Alba Doral
Andorra la Vella
Article publicat a Diari d’Andorra 17.12.2010

3 comentaris:

zel ha dit...

És bonic, això que surt de la fusta, molt bonic... però jo creia que feia servir d'altres eines...

Bones diades!

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

Ja veus, Zel, dels arbres també hi poden sortit obres d’art.
Bones festes!

jd ha dit...

El Patrice és un artistàs però Stihl, com a bon "sponsor" ha de fer visibles les seves màquines. Els models de motoserra que surten no són adequats per a la talla ("carving"). Seria com fer-se les ungles dels peus amb estisores de dues mans !
Hi ha detalls que ni de broma...