divendres, 17 de desembre del 2010

Arrencaran 508 arbres de la Sagrera

Infraestructures : La construcció de l'estació de la sagrera

S'arrencaran 508 arbres per les obres de la Sagrera

Més de 300 es trasplantaran al cementiri de Montjuïc, al parc de Sant Martí i a vivers, entre els quals 55palmeres

Els tècnics consideren que 192 no es poden salvar i es trinxaran per fer biomassa

Tots els arbres de la ronda de Sant Martí es trauran per les obres de construcció de la primera pantalla de la futura estació de la Sagrera, unes obres que ja han començat. Foto: Robert Ramos.

Els arbres que s'hauran d'arrencar a la ronda de Sant Martí per les obres de l'estació ferroviària de la Sagrera són 508, sobretot plàtans, tipuanes i palmeres, però també alguns exemplars de morera, roure, entre d'altres espècies. La ronda de Sant Martí ja està totalment tallada al trànsit de vehicles i vianants. Les tanques metàl•liques aïllen el passeig en dos llargs trams: des del carrer Fluvià fins al carrer del Pont del Treball i des d'aquest tram fins a la rambla de Prim. Una perforadora de sondejos ja analitza la composició del subsòl a l'altura del carrer Fluvià, on els vianants han de vorejar pel parc de Sant Martí la ronda tancada si volen accedir al pont del Treball –els vehicles s'han de desviar pel carrer de Menorca o, si volen aparcar, ho poden fer als espais habilitats al primer tram de la ronda.
Les excavadores han començat a aixecar l'asfalt de la calçada entre el Pont del Treball i la Rambla de Prim. Foto: Robert Ramos.

Excavadores
La barana de pedra que separa la vorera de la ronda dels terrenys de la plataforma de vies ja ha estat enderrocada en algun tram per permetre el trànsit de vehicles d'obra i operaris entre un nivell i l'altre per mitjà de terraplens. Al tram tallat entre el pont del Treball i la rambla de Prim, les excavadores han començat a aixecar l'asfalt de la calçada, per on fa pocs dies encara circulaven els turismes. Dels 508 arbres que s'han d'arrencar de cap a peus de la ronda, s'ha començat per les palmeres –un parell d'exemplars força alts ja jeien arramblats a la barana de pedra conservant el pa de terra per poder-los trasplantar properament.
Les 55 palmeres que hi ha a la ronda es trasplantaran al viver municipal Tres Pins de Montjuïc. També s'arrencaran de soca-rel per replantar en altres espais 261 arbres més, segons informa l'Institut Municipal de Parcs i Jardins. Són, sobretot, plàtans, però també altres espècies com ara tipuanes, per altra banda conegudes amb el nom d'acàcies de flor groga, així com moreres i roures. Els plàtans es trasplantaran als parterres que hi ha a l'entrada del cementiri de Montjuïc, mentre que la resta d'espècies es replantaran a tocar mateix de la ronda, al parc de Sant Martí o en altres vivers municipals de la ciutat. Dos dels arbres que es trasplantaran requereixen una operació especial a causa del seu volum.
Obres a la plataforma de vies, sota de la ronda arbrada.
Foto: Robert Ramos.


La majoria, plàtans

Segons l'Ajuntament, però, un total de 192 arbres no es podran salvar, ja sigui perquè estan afectats per alguna malura, o bé perquè no resistirien una operació d'arrencada de soca-rel i replantament en un altre espai, tal com consideren els tècnics de Parcs i Jardins. El seu destí serà la trituració com a biomassa. Dels 508 arbres que ombregen la ronda de Sant Martí en dues fileres a cada vorera, 340 són plàtans –l'espècie amb més presència a la ciutat–; 55, palmeres, i els 113 restants són d'altres espècies, d'entre les quals sobresurten en nombre les tipuanes.
El tram de ronda entre el Pont del Treball i la Rambla de Prim està tancat. Foto: Robert Ramos.

192 no es podran salvar,ja sigui perquè estan en mal estat, o bé perquè no resistirien l'operació de trasplantament.
316 arbres es trasplantaran a altres punts de la ciutat. Els plàtans, a l'entrada del cementiri de Montjuïc.
Xavier Miró
Article publicat a El Punt el 15.12.2010

1 comentari:

hd ha dit...

Tots de cop o d'un en un ?