dijous, 14 de maig del 2009

Els arbres com a mobiliari urbà


El carrer de Joan Alcover es queda sense arbres


Les obres del Fons estatal que s’estan executant per Palma han afectat 119 exemplars d’aquest vial i centenars més en barris com Son Costa. Cort es compromet a replantar les unitats no danyades


Les obres de Palma han provocat la retirada de nombrosos arbres de Ciutat, com ara al carrer de Joan Alcover i a la barriada de Son Costa, cosa que ha deixat els vials de la capital amb un paisatge totalment assolat. Aquest panorama ha generat malestar entre els veïns, que veuen que la seva zona es va despullant més i més. En aquest sentit, el Consistori presentarà avui el nou pla de millora de l’arbrat de la ciutat, en el qual s’inclourà el total d’exemplars arrancats, els que són irrecuperables i els que es tornaran a replantar. El cas és que, aquestes setmanes, l’Ajuntament ha llevat 17 unitats afectades per danys del tram comprès entre l’avinguda de Joan Maragall i la plaça de les Veles.


Parcs i Jardins justifica aquesta tala per les obres d’adequació i millora urbana del Fons d’inversió local del Govern estatal projectades per a la creació de llocs de feina. Les nombroses queixes veïnals han portat el Consistori a remetre una sèrie de cartes als residents de les zones afectades, en les quals argumenta que aquesta batuda forma part d’una estratègia de millora i dignificació de l’arbrat de Ciutat als indrets on és possible millorar-ne el desenvolupament a través d’una reordenació. "L’objectiu és aconseguir la convivència i l’equilibri de tots els elements presents a l’espai urbà incorporant-hi l’arbrat de Ciutat com una prioritat". En aquest sentit, l’àrea de Manteniment de Parcs i Jardins ha elaborat un estudi arbre per arbre de les àrees afectades per aquestes actuacions de millora amb el diagnòstic corresponent.


Arran d’aquest informe, que inclou l’estat sanitari de cada un dels exemplars, s’ha duit a terme la substitució just de les unitats afectades per fongs, podridures i altres danys, perquè la seva estabilitat es podia veure compromesa a curt o a mig termini. Als arbres amb un correcte estat de salut no els afectarà aquesta acció. El total d’exemplars afectats per les obres en aquest carrer és de 119, dels quals se n’han talats 17 que presentaven danys, mentre que els altres es trasplantaran. Pròximament, l’arbrat d’aquest vial es veurà millorat per l’augment del nombre d’unitats i per la reordenació de les alineacions, a més de la creació de noves. Aquestes accions suposaran, en total, l’addició de 141 arbres. L’espècie abatuda és la Melia acedarach i l’arrenglerament nou es farà mitjançant l’espècie Sophora japonica, d’aspecte columnar.


Diari de Balears


4 comentaris:

Anònim ha dit...

la sófora d'aspecte columnar????????

Anònim ha dit...

els arbres es transplantaran ara que ve l'estiu?

Joan Vicenç ha dit...

El criteri sol ser el mateix que es pot aplicar amb una farola, un banc o una senyal de trànsit, es posen i es lleven amb total facilitat i impunitat. Al cap i a la fi això és moviment econòmic que sembla és avui el més políticament correcte. L'atenció i respecte als arbres és un fidel reflex de la consciència pel planeta, per allò viu que ha assolit la societat. Fora bo tenir presents aquestes accions a l'hora de triar el govern municipal. Encara que jo he pogut comprovar com pobles amb majoria de dretes han estat més sensibles en l'atenció a l'arbrat urbà que d'altres d'esquerres i pretensiosament més ecologistes. En tot cas les bestieses en contra de l'entorn, amb perdó de les bèsties, que són capaços de portar endavant els dretans de les nostres illes, no tenen perdó de la mare natura.

Joan Vicenç ha dit...

Una notícia relacionada:

http://www.diariodemallorca.es/secciones/noticia.jsp?pRef=2009051500_4_463977__Diario-de-Palma-Cort-elimina-arboles-calles-Plan-siembra-nuevos-ejemplares