dijous, 12 de juny del 2008

A Palma ofeguen arbres

Ajuntament de Palma: Matar arbres per fer trispol

Fa uns anys es va 'construir' un parc a la 'glorieta de can capes', a Palma.
No podia ser d'una altra manera: en aquesta ciutat nostra, els parcs no se sembren, se construeixen.
Per aconseguir un major profit per les constructores, es va encimentar el 95% de la plaça, deixant unes garangoles ridícules per uns arbres que, tot i que ens alegren la vida amb el seu verd i la seva ombra a l'estiu, no semblen merèixer un mínim de terra per on deixar guaitar el seu tronc.
Però ben prest manifestaren la seva disconformitat per l'espai que se'ls havia assignat.
Els arbres varen 'verbalitzar' a la seva manera que natura i ciment son incompatibles si no es respecten uns mínims, i varen aixecar de manera sorollosa el trispol que els empresonava, fent d'aquella glorieta encimentada una petita muntanya russa.
Fa unes setmanes, l'ajuntament va contractar una empresa que va enviar una quadrilla per instal·lar unes faroles i, aprofitant el viatge, arreglar el paviment i tapar la boca als lledoners cridaners.
Sembla que cap dels implicats en el projecte va tenir el seny ni la sensibilitat d'escoltar el plany d'aquests arbres. Amb una curtesa de mires notable, varen procedir a tallar les arrels que havien empès el trispol per amunt i varen tornar a deixar el ridícul forat que seguirà ofegant els arbres durant anys.
És a dir, dels arbres que no morin després de la tallada d'arrels, perquè les fulles de dos dels arbres varen començar ràpidament a perdre el color, i algú es va encarregar de tallar les branques perquè no es ves tant el desastre. Després de morir dos arbres, algú degué entendre que tallar les arrels potser no és una bona idea. Potser és per això que a un lledoner, el més gros, -només a un d'una trentena- li han fet una garangola un poc més grossa. No massa, just arran de les arrels cridaneres. I jo me demano... És tan mal de fer entendre a un arbre quan parla tan clar??

Toni Font
·

4 comentaris:

Pere Llofriu ha dit...

Toni: són molt importants aquestes col•laboracions. Els amics dels arbres, també “som molts més dels que ells volen i diuen”, el problema és que també som amics del planeta i no som a temps d’emparar tanta agressió, aleshores cal seleccionar, o som al Sirius o som a la plaça de ses Columnes (que per cert, has vist com ha acabat?). D’altra banda, això de Can Capes és la típica notícia de portada... que mai no surt ni de referència telegràfica.
Que no sigui la darrera.

SAM ha dit...

A Palma els ofeguen i a Deiá els maltracten!
Hi ha unes moreres al pati de l'escola Robert Graves. Doncs no vos podeu imaginar de quina mala manera i poc talent les han podades. Jo, que no en sé ni una mica de podar no ho hagués fet pitjor... Sembla que se les volien carregar!

Pere Llofriu ha dit...

No conec el cas, però no és infreqüent. La morera és dels arbres més mals de matar, aleshores n'hi ha que se n'aprofiten i ja directament els coronen anualment, així s'arriben a fer unes soques que fan por.

Belnu ha dit...

És un país arboricida. A Barcelona només troben pretexts per tallar els arbres (també els poden verticalment, de manera que no donin ombra!), a la Diagonal volen tallar tots els de la part central per fer que hi passi un tramvia; a Collserola han començat a tallar les alzines centenàries per fer-hi una altra muntanya russa; els lledoners de la plaça Joaquim Folguera han quedat sentenciats per ampliar el metro; l'altre dia van tallar uns pins centenaris al parc de Ca n'Altimira perquè sí, sense cap raó. M'ha escrit un senyor il·lustre que em vol informar de la destrucció que es prepara (només és la continuació d'un procés) al parc de la Ciutadella. I tothom calla... En un lloc on no plou i on els experts parlen de desertització, als nostres polítics només pensen en tallar arbres i estendre el formigó...