dimecres, 19 de juliol del 2006

Arboricidi a Collblanc

Indignació a Collblanc per la tala de més de 30 arbres
A l'Avinguda de Sant Ramon Nonat, a Collblanc amb l'excusa d'ampliar la vorera que actualment fa 4,5 metres, fins a 6 metres han talat tots els arbres, uns 20 lledoners, uns 10 plàtans i algun om, de les dues voreres.
El projecte d’aquestes obres és de l’empresa ‘VIAQUA SL, tècnics en infrastructures’ i dels tècnics Damir Stipkovic, E.C.C.P. i Marta Ferrero, Arquitecta.
En d’altres carrers de Barcelona s'ha ampliat la vorera entre un i dos metres, sense que sigui necessari talar els arbres , al contrari s'han respectat. Aquí es va enganyar als veïns dient que els trasplantarien i ha estat mentida. Els han talat arran de terra i ho han cobert amb terra per evitar que es vegin les soques. Sembla ser que la responsabilitat de tot això és del Districte de les Corts.
Els veïns i les associacions del barri estan perplexos i molt indignats i nosaltres també.
Les associacions de veïns, en una compareixença de la setmana passada van demanar l'informe de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins i fins aquest moment no els l'han donat. Ara han presentat un altre queixa on, entre d’altres coses, diuen:
‘.. aquest projecte s'ha realitzat de la manera més barroera, s'han talat uns arbres d'una edat aproximada de 40 anys. El més indignant és que en el plec de condicions es diu que ‘L'arbrat existent que estigui afectat serà retirat, amb el vist-i-plau del I.M. de Parcs i Jardins i es protegirà aquell que es conservi. Posteriorment es transportaran els materials que resultin d'aquestes operacions a l'abocador autoritzat, segons el Pla de Residus Municipal.’ ‘Una vegada determinades les unitats afectades pels tècnics de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Barcelona, l'execució del trasplantament s'efectuarà en els períodes especificats ..’
‘L'edat i la frondositat dels lledoners i plàtans significaven un patrimoni de molt valor, i per tant en el mateix Projecte es demana el dictamen preceptiu dels tècnics de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins sobre els arbres afectats de trasplantament i els que no calia treure de l'Avinguda de Sant Ramon Nonat.
A fi d'evitar falsos rumors i interpretacions mal intencionades per la tala total i indiscriminada dels arbres que poden danyar la credibilitat dels Serveis Tècnics d'aquest Ajuntament, demanem, tenir accés a l'informe existent dels tècnics del Institut Municipal de Parcs i Jardins sobre els arbres de l'Avinguda de Sant Ramon Nonat. ..’
A veure que dirà l’Ajuntament.
¿Quan pararà aquesta política "arboricida"?
Els veïns i les associacions del barri estan perplexos i molt indignats i nosaltres també, no acabem d’entendre aquesta mena de fets.
Últimament a Barcelona no paren amb l’arrasament dels arbres. Van talar una pila d’arbres al Parc de la Primavera de Montjuïc. Al carrer Benavent també de les Corts s'han talat tots els plàtans. Fa tres mesos als Jardins del Palau de Pedralbes es van tallar 41 pins pinyers de més de 40 anys.
És indubtable els beneficis ambientals i per la salut, que propicia l’arbrat urbà. Els arbres també son elements culturals que caracteritzen de manera important els barris, fan companyia, invoquen records i sentiments i que la gent s’estima. Però hi ha polítics que volen passar havent-ho canviat tot i arrasen a tort i a dret. També hi ha tècnics que potser amb l’afany de fer notar més el projecte que han dibuixat no respecten res i els eliminen sense manies des de el seu despatx. Hi ha empreses que els consideren com una nosa i abans de començar qualsevol obra procuren eliminar-los tots. A vegades les obres públiques només es fan per repartir diners molt interessadament i tallant arbres encara en poden repartir més. Qualsevol que es regeixi per alguns d’aquests criteris no hauria de ser apte per gestionar la cosa pública, ni els espais ni els afers de la ciutadania.
La ciutat de Barcelona havia estat un referent en la bona gestió de l’arbrat urbà, malauradament en els últims anys s’està convertint en un referent del que no s’ha de fer, malauradament.
¿Quan pararà aquesta política "arboricida", que podem fer per frenar-ho ?
*

4 comentaris:

Dalva M. Ferreira ha dit...

Que horror!!!!!!!!!!!!!!!


É impossível que o ser humano seja tão imbecil. Mas ele é.

Anònim ha dit...

Hem fet tot el possible un col·lectiu de veïns per tal que no es fes aquest extermini d'arbres.

Cap dels estaments oficials que podien impedir-ho ens han fet cas.

Ara ja no tenim els arbres i hem de lluitar pels que encara ens queden a l'extrem del c/ Cardenal Reig quan s'ajunta a la Ctra. de Collblanc i que també volen talar.

Els salvarem????

Anònim ha dit...

Bé que els coneixia jo aquests arbres, és una veritable pena que els hàgin segat d'aquesta manera! El pitjor és que a l'Ajuntament de Barcelona hi governen uns que es fan dir Iniciativa-Verds, verds de què? Serà per la verdor dels camps de golf.

En canvi també a Collblanc cal lloar a l'ajuntament de L'Hospitalet per respectar una figuera, un xiprer i una palmera que estaven en una finca privada en la remodelació del carrer creu roja/plaça de la sènia. Sembla que al parc de la marquesa també se segueix la intenció de respectar tots els arbrés. Enhorabona per l'Hospitalet!

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

Molts polítics i alguns buròcrates, sembla que no tinguin anima.
Em sembla que molt sovint, l’únic que els interessa és gastar força i inaugurar a tort i a dret.