dimarts, 16 de setembre del 2008

Talen una filera de tamarius

Denuncien una tala de tamarius al camí
que porta a l´estany de Boada


Els agents rurals comuniquen al denunciant
que per tallar aquest arbust no cal permís


El propietari de l'estany de Boada, Ramon Fortià, ha denunciat la tala d'una filera d'uns 200 metres de tamariu que es trobaven en un marge del camí que permet accedir fins al bassal. Fortià ha explicat que va posar-se en contacte amb el cos dels Agents Rurals, que en van aixecar acte, si bé li van comentar -segons les paraules del propietari de l'estany- que difícilment es pot sancionar a qui va realitzar la neteja de tamarius ja que, jurídicament, aquest vegetal no és considerat un arbre i, per tant, no es requereix de cap permís per tallar-los. Per la seva banda, l'alcalde de Palau-sator, Joan Sabrià, va manifestar ahir que el camí on es va realitzar la tala és particular i va afegir que tenia coneixement que els propietaris tenien dificultats per transitar-hi amb cotxes o tractors.
Segons Fortià, la tala de tamarius ha afectat un tram d'uns 200 metres
i han conservat les freixes.

El propietari de l'estany de Boada, que el va recuperar l'octubre de 2004 en una extensió de dues hectàrees, ha explicat que la setmana passada va anar a fer un volt per aquest espai i es va trobar que el marge arbrat que hi ha al camí d'accés havia quedat net, quasi, ja que tots els tamarius es van talar mentre que es van deixar les freixes. Segons Fortià, aquest marge acollia un gran nombre d'aus, especialment ardeides i dels tamarius tallats n'hi havia que tenien uns 40 centímetres de diàmatre i sis metres d'alçada. Una tala "inexplicable" per Fortià i es preguntava si era necessària aquesta mesura perquè hi passin màquines que han de treballar el camp.

L'estany i, a l'esquerra, el camí d'accés, amb els tamarius sense talar.

Ramon Fortià va posar el cas enconeixement dels agents rurals que li van comentar que no es requereix cap permís per talar tamarius -tot el contrari de les freixes, que sí són considerades com a arbres, i que no s'han talat-. Tot i això, van comunicar-li que provarien d'esbrinar qui va ser, tot i que no és sancionable.
L'alcalde va comentar, però, que el camí és privat i l'Ajuntament no hi pot entrar en si els propietaris volen o no talar els tamarius i si les màquines hi passen bé o no.
Carles Torramadé
DdG. 13.09.2008
· Article publicat a Diairi de Girona el 13.09.2008
·