dimarts, 18 de maig del 2010

Tala massiva d’arbres a Mollet

IxM acusa “d’arbicidi” l’ajuntament per la
tala massiva de centenars d’arbres a Mollet


Independents per Mollet (IxM) ha qualificat de “nou atemptat contra el patrimoni natural de la ciutat”, l’actuació endegada per l’Ajuntament que pretén talar prop de 300 plataners, plantats fa més de vint anys en el marc d’un acord urbanístic entre l’INCASOL i el mateix consistori, al barri de Can Borrell.
La formació independent ha recordat que a més aquesta tala massiva, que afecta sobretot l’arbrat viari dels carrers Gallecs, Francesc Layret, l’avinguda Caldes i Jaume Coll del barri de Can Borrell, aquesta actuació “afectarà uns 400 arbres més que seran sotmesos a podes, el que suposa gairebé un 90% del total de l’arbrat plantat durant l’urbanització d’aquest sector”.
Adrià Viñas, membre de la direcció d’Independents per Mollet (IxM) ha denunciat “la precipitació amb la que actua l’Ajuntament actua quan es tracta de la gestió de l’arbrat viari de la ciutat, abans d’explorar altres solucions” i ha assenyalat que en aquest cas, “el responsables municipals han demostrat tenir més ganes de gastar ràpidament els diners dels Fons Estatals que de procedir d’una manera raonada i planificada en la gestió d’un bé comú com són els arbres”.
Viñas ha denunciat que en el que va de mandat l’Equip de Govern “ha acabat serra en mà amb la vida de prop d’un miler d’arbres molletans” i ha assenyalat que “ser arbre en aquesta ciutat és tot un perill, perquè Mollet sembla haver-se convertit en la “capital catalana de la serra mecànica”.
El portaveu independent ha recordat que les raons esgrimides pel Govern municipal, de millorar l’aspecte i la seguretat dels carrers, o evitar efectes al·lergògens d’aquests centenars d’arbres, “serien respectables si es tractés d’una actuació progressiva en el temps, que prioritzés els exemplars que causen problemes de seguretat viària, els morts, els estèticament irrecuperables, debilitats, o en procés avançat d’envelliment, etc”, però la veritat és que el motiu real d’aquesta actuació brutal i massiva “és la incapacitat de l’Ajuntament per a garantir una neteja correcta dels carrers de Can Borrell sobretot en èpoques de caiguda intensiva de fulles”.
Independents per Mollet (IxM) ha lamentat que pel govern municipal, “aquests altres “ciutadans” de Mollet, no siguin considerats éssers vius, sinó simples elements decoratius” i ha recordat que “el fet que es plantin nous exemplars, no pot justificar ni compensar aquesta pràctica, perquè aquests arbres formaven part ja del paisatge tradicional d’aquests carrers i la seva tala suposarà una pèrdua important pel patrimoni natural de la ciutat i de les generacions futures”.

4 comentaris:

aprenent dels arbres ha dit...

Hi estic completament d'acord, molts ajuntaments,(no n'estic segur d'aquest cas, però molt probable que sigui aixi) podan per la via rapida, per tal de no tenir-ne que recollir las fullas, oblidant-se de que son esers vius.
Quina tristesa, quan surto al balcó el mes d'Octubre i veig las Melias Azederach, totalment degolladas, em fa sentir molt malament, i lo pitjor es que tots els veins aplaudeixin aquesta intervenció. Patetic...

Anònim ha dit...

es curiòs perque mollet havia estat una ciutat reconeguda per la bona gestió del seu arbrat urbà... han canviat els tècnics o els polítics?

Anònim ha dit...

Pel que sembla és una trista moda aquesta de tallar els arbres "urbans" i no tant urbans indiscriminadament, en tenim alguns exemples : els til·lers centenaris de Santa Maria de Palautordera, els arbres de la llera del riu Tordera, ara els de Mollet...Com s'entén això per un costat s'està intentant sensibilitzar a la gent i per altra, són les mateixes autoritats que s'han de sensiblitzar, civilitzar, educar i tenir coneixement del que es pot fer o no. És molt lamentable tot plegat.

Joa.net ha dit...

A molts pobles i viles, s'omplen les boques de dir que estan a favor de la natura, del medi, de l'Agenda 21 i, de tant en tant, planten algun arbre i llavors es fan les fotos de rigor... Però el que realment passa és que els emprenya d'allò més els despendre diners per retirar les fulles dels arbres a la tardor, d'haver-los de curar quan presenten problemes sanitaris, d'esporgar-los racionalment (ho fan a cops de destral i xerrac)... El cas és no haver de gastar gaire!
I aquesta malaltia s'està convertint en una pandèmia: doncs que deixin els arbres tranquils a la natura i no els facin viure (?!), malviure, més aviat, a les nostres ciutats.