dilluns, 3 de maig del 2010

Tala d'alzines centenàries a Mataró

Unes alzines altes, fortes i frondoses

Ja fa casi un any que ens vam mudar a Mataró, una de les coses que més em va cridar l'atenció van ser dues impressionants alzines centenàries que hi havia al pati interior de l'illa d'edificis. Unes alzines altes, fortes i frondoses que eren lloc de refugi nocturn per moltes de les aus de la zona. La finca on pertanyien estava sent reformada i ves per on un dia vam veure com començaven a tallar algunes branques, els veïns de seguida vam trucar a l'ajuntament per demanar que aturessin el disbarat, la resposta va ser que no ens teníem que amoïnar, que era una tala selectiva supervisada per l'Ajuntament i per un tècnic especialista de la Generalitat i que tenien permís per fer-ho, ja que al ser alzines on tenien parada aus migratòries no es podien talar. Va passar el temps i semblava que la cosa era certa, les alzines continuaven allà, amb unes branques menys això si.
Avui, 29 d’abril del 2010, em estat testimonis de com talaven completament totes dues alzines, hem tornat a trucar a l'ajuntament per donar l'avís informant dels precedents, però aquest cop la resposta ha estat -"No tenim constància de que aquestes alzines estiguin protegides però de tota manera al estar en una finca privada no podem fer res, el propietari es lliure de fer el que vulgui".
Frustrats per la impotència, tristos per la enorme pèrdua que suposa, des d'aquí us faig saber a tots aquest fet que creiem que no pot quedar indemne.
Helena Della Costa

5 comentaris:

Josep (Benaguasil) ha dit...

No puc comprendre les persones a les quals els molesten els arbres i les plantes. Estic fart de veure persones que arranquen plantes i arbrets; persones i institucions que ordenen tallar arbres beneficiosos per a deixar-ho tot erm.

Anònim ha dit...

si cau aquesta alzina pagaràs tu el gasto? i qui paga el seguro? i si parteix la columna a un veí?
jo estic fart de que els ajuntaments es gastin dinerals per trasplantar arbres que no tenen cap interès especial...

O.A.P. ha dit...

Fins ara aquestes alzines no han caigut mai, ni li han partit la columna a cap veí, i no serà per manca de temps per fer-ho!.
Si vols t'explico la meva teoria respecte a la seva tala. A pocs metres de la base d'aquestes alzines s'ha construït una piscina, es clar, no es agradable estar nedant a la piscina esquivant aglans i netejant els filtres de 4 fulles seques oi?
Millor tallem "por lo sano".
I si el problema son els diners, el senyor propietari/promotor es podria haver estalviat uns quants en la construcció de la piscina (Ja te delicte la cosa tenint la platja a 5 min.)
Hi ha coses que no es paguen amb diners i ja et dic ara que els més de 100 anys que tenien aquestes alzines tampoc.

Anònim ha dit...

http://www.peticao.com.pt/arvores-de-sintra

http://riodasmacas.blogspot.com/2010/04/na-primavera-as-arvores-de-sintra-ficam.html#links

Anònim ha dit...

Cada vegada som mes insensibles a la natura, a la fauna, la gent no s’estima res, ni a ningú .. si puc fotré a l’altre i beneficar-me jo millor.
Aquestes alzines son una meravella en el patí interior d’illa on hi ha una fauna espectacular, on cada any fa mes de 24 anys hi niden els esplugabous,unes aus que estan protegides a nivell estatal, de fet ,les alzines només estan protegides quan hi ha la migració d’aquestes aus que es d’octubre a maig. A la que han vist que els ocells han marxat ells han aprofitat per fer una poda agressiva, brutal per que el següent pas es treure els pals d’arbre mort que molesten en un jardí que ha quedat desgraciat. Els ocella tornaran, però veuran que han perdut la casa i mes intel•ligents que ells,en buscaran una de nova. Hi els humans una vegada mes haurem trencat la cadena de la vida natural i un espai verd increïble dintre de la nostra ciutat, que ja ningú s´ estima com es Mataró. Tenim uns dirigent que no tenen ni idea de res, i els ciutadans no tenim ni dret , ni paraula no comptem per res ,només quan interessa, per a ells no perdre la cadira.