dilluns, 4 de gener del 2010

El morrut mata una palmera centenaria

L’escarabat morrut mata una
palmera protegida a la Garriga

L’arbre, de més de 100 anys, és a l’era de Can Nualart

Carles Nualart amb la palmera ja completament seca. (Ramon Ferrandis)

La palmera centenaria que presidia l'era de la masia de Can Nualart, a la Garriga, ha mort. El culpable ha estat l'escarabat morrut que ha afectat un total de 12 arbres al municipi, segons la Generalitat. La palmera de Can Nualart estava inclosa al pla especial del patrimoni de la Garriga.
L’escarabat morrut ha matat la palmera de Can Nualart, a la Garriga. L’arbre, que tenia més de 100 anys, estava protegit pel Pla Especial del Patrimoni de l’Ajuntament de la Garriga. La palmera està situada a l’era d’aquesta casa pairal, al costat del Passeig, a l’extrem sud del nucli urbà. La plaga de l’escarabat morrut ha afectat altres palmeres de la Garriga, situades en la majoria de casos en jardins particulars.
Segons les dades del Departament de Medi Ambient de la Generalitat, només a la Garriga hi ha 12 palmeres afectades per aquest insecte. La plaga afecta un total de 22 poblacions de la comarca. La més perjudicada és Vilanova, amb 57 palmeres afectades.
La família Nualart va notar que la palmera començava a tenir problemes a principi de la tardor. “Aquest estiu encara estava molt maca”, explica Carles Nualart. “De cop i volta, vam veure que les fulles començaven a perdre color i molt ràpidament el va perdre completament”, afegeix Nualart. Una inspecció posterior va permetre determinar que la palmera s’havia mort i detectar els escarabats “Ningú ens havia avisat. Llavors no n’havíem sentit a parlar”. La família es va posar en contacte amb l’Ajuntament per explicar la mort de l’arbre i el consistori ho va comunicar a la Generalitat. Nualart està pendent ara que tècnics del Departament de Medi Ambient vagin a la Garriga per retirar les parts de l’arbre perforades per la presència de l’escarabat, que s’hauran de triturar. De moment, però, la palmera continua dreta a l’espera que la tallin.
La palmera de Can Nualart tenia més d’un segle de vida. “El meu pare ja hi jugava a sota quan era petit”, explica Nualart. “Era un símbol per a la gent de casa. Sempre ha estat un arbre emblemàtic per a nosaltres”, afegeix. L’arbre, tot i estar dins d’aquesta finca, és visible des del carrer Guifré.
· Article publicat a El 9 Nou el 02.01.2010 ·
·

1 comentari:

Anònim ha dit...

la palmera s'ha mort per culpa de l'escarabat, però potser també per culpa de la falta de seguiment del seu estat, ja que la majoria de palmeres agafades a temps /inclús amb l'ull xafat) es salven

Gerard Passola