dijous, 6 de setembre del 2007

2on Congrés Forestal Català

Catalunya, un païs de boscos; Gestió i tecnologia del sector forestal.
Així enceta el 2on Congrés Forestal Català que es celebra a tarragona els pròxims dies 25,26,27 i 28 de setembre.
"La pèrdua continuada de rendibilitat dels productes tradicionals del bosc (sobretot fusta i llenya) provocada per l'encariment de la mà d'obra i la davallada del preu real de la fusta, les noves demandes d'usos socials dels terrenys forestals i la potenciació de les funcions ambientals dels boscos estan produint uns canvis que afecten als usos tradicionals del bosc i a la forma de gestió dels mateixos, alhora que fan plantejar importants reptes estratègics"
Diverses qüestions seran les que es plantejaran al congrés i serviran per poder debatre i dialogar per tal de decidir sobre el futur dels nostres boscos.
A l'acte hi participaran diversos ponents entre ells investigadors, tècnics, enginyers, ecòlegs... que abordaran temes molt diversos alhora que permetran al públic assitent de participar i dialogar. Temes diversos com el suro, "el paper de la silvicultura en el paisatge Pirinenc", incendis forestals, podes, la tòfona, "efectes de la gestió forestal sobre la biodiversitat", "influencia de les característiques del bosc en la riquesa dels ocells forestals a Catalunya, estimació de la riquesa màxima d'espècies llenyoses en els boscos de Catalunya", "pasturatge de sotabosc", Projecte guardabosc," efectes del canvi climàtic en el món rural", "Efectes del canvi climàtic i d’ús sobre l’estructura, funcionament, i bens i serveis de les pastures catalanes", "Distribució del C i el N en ecosistemes pastorals del Pirineu segons diferents tipus de gestió", "Fototeca forestal: recopilació gràfica de la transformació històrica del paisatge forestal espanyol. Detalls del pasat forestal de Catalunya", la biomassa, "Gestió forestal sostenible i cooperació internacional: el paper necessari de Catalunya al món","Apunts per a la gestió dels boscos", "El bosc urbà, una nova realitat amb mancances de planificació", "Presentació del 3r Inventari Forestal Nacional a Catalunya".... tots aquests temes i més seran tractats i estaran englobats en diferents blocs.

L'únic inconvenient del congrés és segurament el preu:
190 euros (general; inscripció, dinars, cafès i visites guiades)
120 euros (estudiants, aturats i jubilats)

Un dels actes paral·lels però, és el del homenatge a Rafael Puig i Valls, tarragoní fundador de la festa de l'Arbre al 1898 i el precursor de l'educació ambiental. La frase destacable:
"No hi ha agricultura sense boscos, ni boscos sense l'amor de la gent cap a les arbredes".
Com a curiositat, Rafael va dir en un congrés:
"S'introduïrà l'ensenyament de la silvicultura a les escoles normals i a les primaries de tots els països".
L'homenatge és gratuït però cal recollir la invitació a l'Ajuntament de Tarragona de 9 a 14 hores a partir del 10/09/2007.


2on Congrés Forestal Català

3 comentaris:

Guillem Nicolàs i Larruy ha dit...

Fa temps que vaig estar en un congrés nomenat "La gestió dels boscos al segle XXI" i vaig extreure algunes conclusions després de reflexionar sobre la informació rebuda, alguna d'elles està actualment molt en primera línia, sobre tot després de veure la dependència que tenim en carburants, com els biocombustibles tenen uns efectes negatius que mai no hauríem sospitat i veure com crema Grècia.
La meva reflexió és la següent, si hem de dependre menys de combustibles fòssils, hem de fer els boscos rendibles per que els propietaris puguin gestionar-los i així evitar incendis i reduir la factura de CO2 (ja sé que la combustió de fusta genera CO2 però és el CO2 que l'arbre ha captat de l'atmosfera) els Governs han d'impulsar i subvencionar de manera efectiva i fàcil les calefaccions a base de pellets o de biomassa. I amb això no en refereixo a les simples xemeneies que malbaraten l'escalfor pel tub cap l'exterior, em refereixo a les modernes calderes que aprofiten tota l'energia i fan una segona combustió amb el CO2, alhora que el combustible que les alimenta no cal que procedeixi de fustes de gran qualitat, malgrat sigui matèria processada (homogeneïtzació, dessecació, compressió, etc).
Però tal i com veig que van les coses sembla que hi hagi més interès per fer doble despesa, a fora pagant petroli i a dins apagant incendis.

ErrareHumanumEst ha dit...

Bufff el tema de la biomassa... Es veu que arreu ja fa anys que s'utilitza la biomassa en comptes del petroli (almenys en zones eminentment forestals). Es parla molt de la solar, eòlica etc... però jo crec que s'hauria de començar a donar un paper (encara que no decisiu) a la biomassa, energia que s'ha utilitzat sempre, jo crec que almenys en tot el que és zona pirinenca o pobles d'entorn forestal hauria de ser així.
Jo crec que aquesta energia interessa a pocs (segurament hi surten guanyant més amb la eòlica) i per això poca gent en parla, hi ha problemes amb subvencions, ajuntaments, acceptació social, execucions, el govern fins fa poc ignorava aquesta energia i no sé que deu ser més però la veritat és que cal una petita empenta.

És extrany que a molts pobles del pirineu s'utilitzi el petroli quan actualment totes les pastures estan sent ocupades per bosc, jo crec que fent planificacions sostenibles per aprofitar aquest recurs en el 30% de les pastures envaïdes per bosc serien suficients perquè aquesta energia fos prou important per allà....

ErrareHumanumEst ha dit...

quan he dit que s'utilitza arreu vull dir fora d'aquí...