dimecres, 2 d’agost del 2006

Un home que plantava arbres

“L’home que plantava arbres”,
recomanació literària per a l'estiu



Fa calor. Molta calor. El cel s’ha ennegrit i els núvols d’aparença ferotge tant sols han deixat anar les escorrialles d’una pluja que hagués estat molt benvinguda. Qui sap, potser s’han espantat davant d’una terra tan resseca. O tal volta guarden l’aigua gelosament per tal de deixar-la caure de sobte, sense avisar, una mica més enllà.




Una part de l’equip que hi ha darrera de la Crònica de Territori està a punt de fer les maletes per gaudir d’un merescut descans. Aquest fet –anhelat des de temps gairebé immemorials- i la tediositat de l’ambient no convida, com els lectors segurament compartiran (o, almenys, comprendran), a posar-se davant l’ordinador per comentar algun fenomen d’abast i d’actualitat en l’àmbit del territori i del desenvolupament sostenible.

De temes, evidentment, no en falten. El país és ric i divers a nivell ambiental, dinàmic a nivell econòmic i social i amb una tendència innata a experimentar processos de degradació paisatgística i d’ocupació indiscriminada del territori (parèntesi llarguíssim: malgrat els innegables i inestimables esforços de certs sectors polítics, empresarials per configurar un discurs sostenibilista que al capdavall no és coherent amb la realitat i el futur que ells mateixos impulsen i que la societat demanda).


Com dèiem, de temes no en falten. Però com fer-ne una tria és difícil –i més quan es tenen les maletes a la porta i un peu a l’avió- aquesta setmana ens prenem la llibertat de fer una recomanació literària. Es tracta d’un llibre de lectura fàcil i que en condicions normals no requereix més de deu minuts. No obstant això, una lectura pausada –potser fins i tot en veu alta– permetrà gaudir de la història tal i com es mereix.



El títol ho diu tot: “L’home que plantava arbres”. No us explicarem l’argument, però sí que us convidem entusiàsticament a llegir aquest petit –i magnífic- llibre, escrit per Jean Giono, un dels escriptors francesos més importants del segle passat. Esperem que gaudiu de la lectura. Bon estiu a tothom.


Tribuna Catalana Noticies
Crònica de territori. Tribuna Catalana
· Article publicat a Tribuna Catalana el 27.07.2006
L´home que plantava arbres
Jean Giono
[José J. de Olañeta, Editor. 1998]
~