dimarts, 11 de juliol del 2006

Quan els arbres s´assequin

El nas de la bruixa
Primera plaga:
la set

Quan aquest país sigui erm com un desert; quan la terra es clivelli eixuta i s´obri com una magrana; quan els arbres s´assequin i llur ombra no sigui més que un fanal apagat; quan els rius siguin camins de còdols i meandres de pols; quan l´aire esdevingui irrespirable i el sol imparable ho rosteixi tot amb la mirada, algú amb força encara per parlar alt i clar recordarà a crits, perquè tothom el senti, com fou el principi del final.
Aquest algú recordarà el segle en què mans àvides de diners van canviar el treball honrat de les pròpies mans per l´especulació de la terra i el diner fàcil. Recordarà com, enduts per l´espiral del consum irresponsable, del luxe i del plaer immediat, milers d´homes i dones van canviar la terra de promissió per un plat de llenties. · Recordarà el canvi climàtic, la desertització, la contaminació dels rius i de la mar, la reculada de les neus, l´eixuta de les deus, la destrucció del freàtic.
Aquesta sibil·la del segle XXI denunciarà la irresponsabilitat de molts gironins i gironines: dels qui agafaven el cotxe per tot, dels qui malbarataven l´energia amb els aires condicionats, dels qui malgastaven l´aigua, dels qui no veien més enllà de la seva comoditat; dels qui contaminaven, dels qui no reciclaven, dels qui vivien a cavall del luxe; dels egoistes, dels prepotents, dels inconscients; dels polítics que autoritzaren la construcció dels murs de ciment i la destrucció del freàtic.
Quan aquest país no tingui aigua perquè ja no plou, perquè se´n gasta més que no se´n té, perquè els pous s´han eixugat, arribarà la primera de les plagues de dimensió bíblica: la set. A les fonts de la Vall de Sant Daniel, les aranyes faran teranyines als brocs; a les cases, les aixetes faran soroll de buit; i a les goles dels gironins, s´hi farà un nus de pols.

· Article publicat a Diari de Girona el 11.07.2006
*

1 comentari:

Jaqme ha dit...

I si la sibil·la és un especulador, partirà cap a una altra banda a fer el mateix que a aquí.