divendres, 20 de juliol del 2018

Un catàleg de carreteres arbrades

Wikiallee
Un espai col·laboratiu per a fer un catàleg
de les carreteres arbrades a Europa

Wikiallee és un espai web col·laboratiu, que busca construir entre tots, un catàleg de les carreteres arbrades a Europa. El web permet introduir la localització de les allées -carreteres/camins bordejats d'arbres- i visibilitzar les seves característiques específiques gràcies a una fitxa tècnica, fotografies i croquis.
Es tracta d'un projecte de reconeixement del patrimoni paisatgístic comú que caracteritza i dóna identitat al territori europeu; impulsat per la col•laboració entre la Oficina de Paisatge del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i el programa Vil.la LeNôtre (école nationale supérieure de paysage de Versailles-Marseille, Val'hor professionels du végétal i CA île de France Mécenat).

Definició Consell d'Europa
"Un camí ple d'arbres deliberadament plantats a banda i banda a intervals regulars, siguin camins del parc, carreteres urbanes o camins rurals"
"Les vies fluvials plantades d'aquesta manera també s'assimilaran, i les alineacions dels arbres plantats o subsistents només a un costat de la via també es tractaran"
"Cal assenyalar que, en alguns casos, els arbres no s'han plantat, però el carreró pot ser el resultat d'una selecció deliberada de subjectes a intervals regulars entre les formacions d'arbres existents"

Una mica d'història...
Les Allées són un arquetip de paisatge, ara obsolescent, però que en el passat era característic de tot Europa, i per això el Consell d'Europa -European Landscape Convention Cep-CDPATEP, 5th Council of Europe.- va identificant-los, el 2007, com béns culturals que mereixen ser valorats i conservats.
El seu origen es remunta a gairebé 500 anys, des de la seva primera aparició en els jardins del Renaixement italià de la primera meitat del segle XVI. Tanmateix, només quan són “importats” a França comencen a desenvolupar la seva vessant pública, com a forma d'ordenació territorial vegetal.

Evidentment, aquests “allées” estan indissolublement lligades a les avingudes formals de França que acompanyen les fortificacions militars, fins al segle XIX, quan el paisatge es transforma completament i l'arquetip de carretera arbrada es globalitza i conquereix els principals països europeus.
Aquest model es difondrà i s'adaptarà als requeriments nacionals i regionals, adoptant diversitat de variables (Divergència en la selecció d'arbrat, en l'estratègia de plantació, en els valors simbòlics associats...) fins sucumbir finalment com a arquetip, a la rigidesa de la legislació vigent en matèria de seguretat viària.

Des dels anys 80, la tala sistemàtica d'arbres ha estat constant només ritmada en intensitat per les diferències en les legislacions nacionals dels diferent països europeus. Els estats membres, entossudits en millorar la seguretat viària, augmentar les mitjanes de velocitat i, al mateix temps, actualitzar els dissenys viaris amb nous amples i dimensions , han anat eliminant el rastre de les carreteres arbrades en ares d'adaptar la xarxa viària a la mobilitat de l'automòbil a través del territori europeu.

Aquest lloc web intenta oferir un terreny virtual on catalogar i inventariar les allées ben conservades, així com els vestigis coneguts de camins-carreteres arbrades a Europa.
Un catàleg fruit d ela memòria col·lectiva pel reconeixement d'un patrimoni comú que no entén de fronteres, que necessita les vostres aportacions perquè la plataforma sigui rellevant i puguem recomposar la imatge variable de l'allée com a arquetip del paisatge europeu.

· Wikiallee, catàleg de les carreteres arbrades a Europa

1 comentari:

DavidGM ha dit...

Crec que hi ha una carretera, la que entra a Montblanc venint de Lleida, arbrada. No sé si us servirà.

Us deixo enllaç de Google Maps.

https://www.google.com/maps/@41.382769,1.1599207,3a,75y,303.69h,84.25t/data=!3m6!1e1!3m4!1sV_SHOvmsmWYx-kUPD68hEg!2e0!7i13312!8i6656