dimarts, 3 de gener del 2012

Una poda molt exagerada a Roda de Ter

Plataners mutilats

Un dels arbres del barri del Pla Xic de Roda de Ter. Albert llimós

CiU porta al ple de Roda la queixa de l’exagerada poda als arbres del Pla Xic; ERC defensa l’actuació.

Antoni Escarrabill (CiU) va queixar-se, en forma de pregunta a l’últim ple de Roda, de l’exagerada poda dels plataners del Pla Xic. CiU considera que fins i tot es posa en risc la supervivència dels arbres. Xavier Montané (ERC) va explicar que la petició havia sorgit de l’associació de veïns. “L’ideal hauria estat fer una poda de manteniment, però havien crescut molt i es va decidir fer-ho així per posar-los a un nivell que, després, permeti anar-ne fent el manteniment”.
L’actuació no la va encarregar l’Ajuntament al TAC, sinó que es va vehicular a través dels veïns, que n’assumeixen el cost amb el compromís que el consistori, via subvencions, en pagarà el 50% en tres anualitats.
Agustí Danés
Article publicat a El9Nou el 23.11.2011 •


Resposta al president de l'associació de veïns del Barri Pla Xic de Roda de Ter (Osona) que va escriure una carta defensant la poda.

Vaig llegir la seva carta i no estic d'acord amb el que defensa, a més vostè esmenta alguns errors. Primer, diu que cal controlar el creixement dels plataners per motius fitosanitaris pel bon desenvolupament de l'arbre, però els arbres no cal podar-los per la seva salut, ans el contrari, com més es poda un arbre més problemes de salut tindrà, perquè se li provoquen ferides que poden ser motiu d'infeccions. El motiu principal per controlar l'alçada és que molta gent té por que es trenquin branques i facin malbé cotxes, edificis o que facin mal algun vianant. Però això és una mica exagerat, perquè en general, els arbres sans no se’ls hi trenca les branques tant fàcilment. Es poden fer podes senzilles, que no afecten tant els arbres. Però el que s'ha fet a Roda és un desastre!
Dono suport a l'Antoni Escarrabill regidor de CiU que es va queixar amb tota raó, de la mutilació dels pobres arbres, i com diu ell, hi ha el risc de que tinguin problemes per sobreviure, encara que són molt resistents, i segurament rebrotaran, però no seran com abans. Hauran perdut la seva copa natural. El que em fa ràbia és que la petició hagi sorgit de l’associació de veïns, i l'ajuntament hagi fet cas als veïns abans que demanar a experts en jardineria. El que passa es que a Catalunya, o Espanya, hi ha molt pocs experts en jardineria, som anys llum de països nord europeus o d'Amèrica del Nord, on sí respecten els arbres com a éssers vius i no com a objectes per mutilar.
Adam Macià Parris
Jardiner

1 comentari:

Adam ha dit...

Sempre és mala notícia quan les podes es fan tant malament i en aquest cas públic i que hi gent que ho defensa! Que trist.
Adam.

p.s. sisplau deixeu les vostres opinions. gràcies,