dilluns, 20 de desembre del 2010

El lledoner de la plaça Meguidó

Un arbre que hauria de ser
declarat arbre d'interès local


Encara avui, a finals de la rerevera del 2010, el lledoner (Celtis australis) de la plaça Meguidó conserva moltes fulles mentre espera la seva declaració d'arbre d'interès local

El Decret 47/1988, d'11 de febrer, sobre declaració d'arbres d'interès comarcal i local estableix, al seu article 3.2, que "la declaració dels arbres d'interès local es farà per acord de l'ajuntament corresponent, d'ofici o a petició dels propietaris del terreny on radiqui l'arbre". Des del passat mes de maig, fa vuit mesos, la regidora del Districte d'Horta-Guinardó diu que fa gestions, fins ara infructuoses, per tal d'incloure el lledoner de la plaça pública de Meguidó en el Catàleg d'Arbres d'Interès Local de Barcelona.
El lledoner (Celtis australis) de tres branques de la plaça Meguidó, situat en els antics terrenys de la Casa Groga i al costat de l'actual Centre Cívic de Sant Genís dels Agudells té un gran valor simbòlic i forma part del patrimoni cultural del barri. La toponímia del barri (carrer del Lledoner, plaça del Lledoner, jardins del Lledoner, placeta del Lledoner) recorda el lledoner monumental de Can Figuerola ara desaparegut. El lledoner de tres branques de la plaça Meguidó, situat en l'antiga masia de Can Gresa o Casa Groga, propera a la masia de Can Figuerola, es troba en la plaça central o major del barri de Sant Genís dels Agudells i ha estat testimoni de la seva història. Per les seves peculiars característiques i la seva popularitat, aquest arbre és mereixedor de mesures de protecció i conservació.
Pere de la Fuente i Collell

Article publicat a Sant Genís dels Agudells el 15.12.2010

2 comentaris:

jd ha dit...

Ei ! Aquest arbre i jo som amics !!!
Li caldria una bona avaluació biomecànica, té les besses delicades. Potser amb un bon recolzament o un cablejat es podria resoldre.
Caldrà tenir paciència bon home, que els de la comisió de catalogació deuen estar molt atrafegats, però segur que la cosa acabarà bé. Pels de la comisio vull dir...

Anònim ha dit...

Tant per la seva situació, com pel seu valor intrínsec, aquest arbre ja hauria d'haver estat catalogat. De fet està totalment abandonat i ha rebut diverses agressions. És d'agrair que els veïns es mobilitzin, com ho ha fet en Pere de la Fuente, per demanar que l'Ajuntament en tingui cura. Esperem que no acabi com el lladoner de Can Figuerola, que dona nom a aquell sector del barri, i que era un dels arbres més grossos de Barcelona.