dissabte, 8 de novembre del 2008

Olives senceres salades

Olives mallorquines


Bé idò, a la fi he anat a collir olives. Enguany no són tan guapes com les de l'any passat, però a mi m'agraden per l'aspecte de sanes que tenen i per ser de l'olivera d'un lloc ben amunt de la Serra de Tramuntana, net d'intervencions químiques nocives que de manera tan abusiva es donen a altres bandes.

Sense més preàmbuls i amb independència del que he llegit de l
'experiència den Rafel, vaig a comentar-vos com ho faig des de fa anys que és com a mi m'ensenyà ma mare.



Tant ma mare com jo hem deixat de "creure" en la lluna. Això no vol dir que no estiguem d'acord amb els pronòstics o paresnòstics que s'hi refereixen pel que fa a l'elaboració de productes agrícoles o de la seva sembra i plantació. No, es tracta tan sols que no ho miram, o bé ho miram i si és el moment en què ens va bé fer la feina, idò la feim i ja està.

Per salar les meves olives, les de les fotos, he emprat aigua de pluja o de pruja, com ho pronunciam per aquí. Les he salades amb el sistema de l'ou, però sense esperar, ni prou fer-s'hi, a que l'ou no toqui vores. Sinó que en veure que balla més o manco bé i desprès de tastar l'aigua, jo mateix decidesc quan està bé o no.



Després aboc les olives dins un pot o alfàbia i hi vaig posant fulles de llimonera, fonoll i qualque bocí de pebre de cirereta. I ja està.

Les que he preparat ara, senceres, qualcunes de morades, les encetarem per devers Sant Joan i les vaig preparar ahir. Quan a altres formes d'elaboració de les olives... trencades, negres, pansides, en escabetxo etc. ja en parlarem un altra dia.

Salut!


Joan Vicenç Lillo Colomar
Alaró 8 de novembre de 2008.



1 comentari:

Jaqme ha dit...

Vaja pinta (boníssima) la d'aquestes olives!
No me puc imaginar les de l'any passat...

T'he respost al meu blog.

Per cert, sobre el tema de les olives, sembla que s'han trobat (i confirmat per la Universitat de Còrdova) dues oliveres endèmiques mallorquines: la talaiot i la bonany.
Les haurem de provar!