ELECCIONS SINDICALS 2024
Fa 1 mes
Dels amics arbres, imatges, versos, dites, pensaments, històries, .. i sobretot de la seva importància als pobles i ciutats, de com se'ls tracta i de com se'ls hauria de tractar, als arbres amics.
.. .. Mort l’últim arbre, mort l’últim home. Sentència Maia. .. ..
6 comentaris:
Paisatges realment impressionants. Una qüestió.... M'agradaria de manera molt molt molt resumida, saber si això és vegetació potencial o be és un estat regressiu, una mica també si hi toca molt el vent... tot i la poca cobertura, fa la pinta de tenir riquesa florística.
La penúltima fotografia impacte...Que despullat, això no ho he vist ni a Monegros...
Quina enveja. Sol, però acompanyat per l'aspror del calcari i les maravelles vegetals de la muntanya.
Complicada pregunta. En tot cas,vegetació rica en endemismes, molt defensius tant com a verinoses, essencies ingrates, com amb espines (contra l'extingit herbívor Myotragus balearicus) la tercera fotografia és una didalera endèmica, digitalis dubia. Darrera el tronc sec del ginebró(Juniperus oxycedrus)un altre endemisme, també present al nord d'Àfrica Buxus baleàrica (boix)surt millor a una foto de l'article anterior sobre Tossals. Un altre endemisme, el llampúdol bord, Rhamnus ludovici salvatoris, de fulles escleròfil·les. La darrera fotografia és d'una altra espècie endèmica molt localitzada la Genista acanthoclada. A la mateixa zona s'hi troba l'estepa joana Hypericum balearicum, flor groga com la de sant Joan, molt més esponerosa però, surt a l'article anterior.
Es tracta de vegetació culminal, amb gran riquesa d'endemismes d'evolució resistent contra l'herbívor Myotragus. Val a dir que els vestigis de cremes de càrritx (Ampelodesma mauritanica) per part del pagesos per fer pastures, es troben arreu, per tant condicionaren molt la colonització de pins i alzines amb la vegetació associada. Actualment la cabra és una plaga, però qui sap si manté en part la funció del Myotragus. Quan a la penúltima fotografia es tracta del Puig Major amb la carretera que mena a la base de radars militars, fins fa pocs anys en mans dels EUA.
A la zona hi volaren 7 voltors negres (Aegypius monachus), potser em miraven a mí, ha ha ha
Salut i gràcies.
Jajaja, voltors negres, gaudeix-ne que pel que sé, a Catalunya no en tenim.
Molt interessant. Es curiós, moltes vegades sento a parlar dels noms a les illes i molt sovint el gènere es passa a dir baleàrica, com per exemple el boix.
Ànims!
Ostres! quina bellesa!.
On son els Tossals?
Per cert, m'ha recordat una mica les calisses càrstiques del Garraf.
Salutacions.
Els Tossals Verds són al cor de la Serra de Tramuntana de Mallorca.
Publica un comentari a l'entrada