diumenge, 4 de setembre del 2005

El Llor-bord o Llorer-portugès Prunus Lusitànica

La Fundació Oxigen començarà l’octubre el projecte arbre camí d’extinció

La Fundació Oxigen començarà a mitjans d’octubre el treball de camp per reforestar i conservar al nord de la província de Burgos un bosc d'arbres llor-bord o llorer-portugès [loro en castellà] (Prunus Lusitànica), espècie en via d'extinció a la península ibèrica, va informar a Efe el seu director, Roberto Lozano.
El director de la Fundació va explicar que es tracta d'arbres que són 'autèntics fòssils vivents l'origen dels quals es remunta a les zones de clima tropical de fa vint milions d'anys, en el període terciari.'
Fins ara es considerava que aquest tipus d'arbres, que es troben en zones de les Canàries, Madeira o Les Azores, s'havien extingit a la península ibèrica; tanmateix 's'ha pogut confirmar la presència d'alguns petits exemplars en barrancs de difícil accés de les muntanyes d'Ordunte, situats a la Vall de Mena (Burgos) i catalogats com a Llocs d'Interès Comunitari per la riquesa de la seva vegetació', va indicar Lozano.
'Els arbres que queden d'aquesta espècie són en realitat una reserva genètica comparable en importància a casos com el del linx o altres animals en via d'extinció', va afirmar Lozano.
La iniciativa s'emmarca en el programa de la Fundació Oxigen per crear petites reserves naturals d'àmbit municipal que acullin espècies de fauna o flora d'interès que no hagin estat recollides per cap figura de protecció.
Juntament als treballs directes de reforestació i conservació, es realitzaran treballs de caracterització i inventari de la flora del paratge, a més del disseny i implantació d'un pla d'ordenació forestal, 'encara que el primer serà delimitar les zones on es troben i el nombre real d'exemplars d'arbres
llor-bord, perquè fins al moment se n'han localitzat menys de mitja dotzena. Els treballs es prolongaran durant més de dos anys i requereixen un pressupost d'uns 180.000 euros, encara que de moment la Fundació compta només amb 60.000 euros aportats per l'obra social de La Caixa, que espera completar amb fons d'altres entitats què ja els han requerit ajuda.
'L'ideal seria crear un viver a la zona que permeti incrementar el nombre d'exemplars perquè a llarg termini es puguin conservar aquests arbres sense la mà de l'home', va considerar Lozano.

Extincion Arboles
Terra Actualidad. 02.09.2005
~
· Article traduït del castellà i publicat Terra Actualidad el dia 2 de setembre del 2005
~
· Fundació Oxigen
~