dilluns, 25 d’agost del 2014

Tales als boscos d’Espinelves

Tales intensives i excessives

Cal informar sobre una de les moltes tales intensives que s'estan fent en alguns boscos. Als propietaris els hi falten diners degut a la crisi i decideixen obtenir-los sobre explotant les seves propietats, pensant només en els diners, no en els arbres.

De fa un temps, a Espinelves, s'està talant una gran massa forestal. El propietari dels terrenys és Masjoan, el mateix propietari dels coneguts arbres monumentals d'Espinelves. Sembla impossible que un home que té en la seva propietat una vintena d'arbres monumentals, alguns dels quals estan classificats per la Generalitat, no sàpiga apreciar els arbres tal com es mereixen. Doncs bé, Masjoan, a part de tenir tots aquests arbres monumentals també té grans boscos formats majoritàriament per alzines i roures que tenen entre trenta i cinquanta anys. Fa més de mig any va començar a talar aquests boscos deixant els arbres més joves, tal com es veu en aquestes fotos.

Per acabar de fer-ho més rodó, resulta que té el Certificat de Gestió Forestal Sostenible, que, en principi, garanteix que l'explotació dels boscos és controlada, permetent que aquests es puguin desenvolupar correctament. A més a més el PEFC (sigles del Certificat de Gestió Forestal Sostenible) també dóna ajudes perquè els propietaris puguin tenir compensats els diners que perden sense talar tants arbres, tot i que, observant els boscos de Masjoan, si se'n tallen més no queden arbres. Tot i així, hi han bastants crítiques respecte el PEFC, ja que es diu que està controlat per les indústries forestals.
És una pena que els boscos del Montseny i les Guilleries no passin dels cinquanta anys, ja que quan els assoleixen els talen.

Es pot veure com estan quedant els boscos de Masjoan en les fotos d’aquest escrit. En aquestes fotos, a part de veure l'escassetat d'arbres que queden, es veu com els talladors deixen penjades als arbres bosses amb la brutícia que generen ells.

L'última foto és d'un roure preciós, gegant, que queda una mica més amunt de la zona tallada i que, per tant, ja no és dins de la propietat de Masjoan.

També hi ha bones noticies, cal informar d’una bona iniciativa que està portant a terme Compensanatura, una organització que, gràcies als donatius de particulars, empreses i entitats compra els drets de tala de boscos madurs per aconseguir que no els tallin.