divendres, 24 de gener del 2014

Ses Fontanelles: un ecosistema de riquesa incalculable


Acorar ses Fontanelles

Naturalistes del GOB botam la reixa que condueix a Ses Fontanelles davant la mirada d’un empleat d’una benzinera, fent-li veure que ens en fotem si ens apleguen perquè podria ser la darrera vegada que venim. Botam dins la darrera zona humida de Palma i la trobam amb les venes obertes i la corna verda acaramullada. Les excavadores matanceres de Melchor Mascaró publiciten l’autoria plenes de fang. Matances de senyor i grans promocions immobiliàries tenen sempre més convidats dels precisos. L’has de matar tu enguany? diu Guillem Alomar a Klaus Graf.

Miram el paisatge, ens trobam davant un cas d’Acumulació per Despossessió com els que descriu Ivan Murray a la seva tesi gegantina, on descriu la destrossa de tota una illa per pura cobdícia.

Han obert carrers i excavat clots per saber si l’aiguamoll encara és viu davall la sepultura d’enderrocs. La dermis de runa amaga una joia natural als veïnats ofegats pel ciment, als birdwatchers estrangers, als científics que sense finançament tanmateix no van enlloc, a les famílies encuriosides pel topònim però que no saben com accedir-hi, i a certs governants que… és igual.

I sí, encara és viu l’aiguamoll. Hi ha aigua fresca davall l’enterrosall, restes dunars i una estesa d’enclotxes, fòssils i pedrenc que la mar va polir un dia. Retirau els enderrocs, a davall hi ha platges! Agrons de coll inacabable ens vigilen d’entre el canyet. Avançam per l’espai obert per les paleres, centenars d’orquídies a punt d’esclatar per darrera vegada i fer-nos avergonyir a tots per sempre. Aixecam cegalls arreu. Contam centenars de juies mentre les arpelles els donen caça i devoren la més dèbil sobre les salicòrnies. Queda molta bellesa enmig de tota aquesta Euromerda. Trobam els Limonium barceloi, les darreres saladines de l’univers. Si visquessin a l’Amazona seria un escàndol aniquilar-les, però van evolucionar a Mallorca, a la zona salina del darrer prat de Palma, i això no se perdona. Les han tancades amb reixeta i pany mentre pretenen arrasar-ho tot. Matas i Munar al carrer… Limoniums a la presó: Culpables! Salvem a la Banca que ho mereix més. Això també és Crisi i existia abans d’aquesta.


Hi ha informes favorables a acorar Ses Fontanelles emesos per tots els departaments. Signi aquí o dispar diu Company al funcionari, amb la mateixa arma que usà Grimalt, Font i Ramis: la por. Ai Ramis, Miquel Ramis, soci casual dels promotors, senador a Madrid, ex-conseller de medi ambient i autor de “la corrupció és inherent a la persona humana”. Xerra per tu si vols.

Mafiosos a lloure, perillosos Limonium de flor lila i fulla lobulada a la presó de Riofisa, ex de La Caixa: Parlem? Sí, un dia hem de parlar de com és possible que s’usin els estalvis de la gent per capolar espais naturals. Parlem… dels desnonats per exemple? Ara és el Bank of Scotland qui ajuda a aguantar el porc, l’han convidat TEKA, Colonial, B&B Asociados, el porc és seu i d’Alomar, Baldasano i Graf. No hi ha Rock ni Press a les matances de Ses Fontanelles, no la suficient. [M] ja no hi és i IB3 hi anirà quan s’inauguri el macro-centre. Censura? No, és que ara fa molt mal aparcar-hi.

Hem vengut moltes vegades i no serà la darrera. Maldament el Govern bravegi d’haver començat a clavar l’acorador al darrer prat de Palma, aquest no vol morir, no d’aquesta manera. Ens hem interposat a les pales molts d’anys i ara ja no ens queden forces per rendir-nos. Salvarem Ses Fontanelles.

Jaume Adrover, naturalista del GOB-Mallorca
jaumeao@gmail.com

1 comentari:

jd ha dit...

Salut i llarga vida als valents que defensen els limoniums de l'acorament !