dissabte, 30 de juliol del 2011

Vaques contra els incendis forestals

Ho destaca un estudi universitari presentat aquesta setmana
La vaca de l'Albera, protecció contra
els incendis forestals


Vaca fagina de l'Albera, Rosselló i Empordà, 2010 © Joan Peirotón

La raça de vaques autòctones del massís de l'Albera, criticada aquests últims anys per motius de desacord amb els humans, no deixa de ser útil. A l'hivern i a l'estiu, aquesta varietat única al món assegura la neteja espontània dels sotaboscos. En realitat, aquesta garantia antiincendis és ja vella de diversos segles.

Des de 2008, a través de la progressiva mutació de la muntanya en un espaia d'oci, les vaques autòctones del massís dels Albera no són del tot estimades per tothom. Autores involuntaris d'incidents, entre els quals un atac a persones i ensurts d'excursionistes, aqueixos animals de banyes, denominats "fagines", "negres" o "massaneses", van ser objecte, fa 3 anys, d'una matança parcial ordenada per la prefectura de la Catalunya del Nord. Però una estudi divulgat dimecres per la Universitat Autònoma de Barcelona descobreix el costat positiu d'aqueixos animals, que han cohabitat segles llargs amb els humans. Segons una sèrie d'observacions efectuades amb diverses mostres entre els 400 últims exemplars de l'espècie al·ludida, es tracta d'una varietat animal especialment útil en matèria de prevenció contra els incendis, sobretot en els sotaboscos.
Aquesta raça bovina, acostumada a pasturar als boscos del massís de l'Albera, presenta la particularitat de seguir un règim alimentari amb alta proporció d'elements llenyosos. Durant la temporada hivernal, s'alimenta àmpliament de brucs, considerats molt combustibles. L'estudi universitari, que justifica el paper d'antiincendis d'aqueixos bòvids de l'Albera, es funda en l'anàlisi de mostres de residus fecals duta a terme entre juny de 2002 i juny de 2004. La prova segons la qual els roures, alzines i brucs, constitueixen en un 89% l'alimentació estival dels animals incriminats, i en 67% a l'estiu, atorga un argument al crèdit de llur protecció, a l'hora on la preservació dels espais naturals i de les diversitats s'ha convertit en valor essencial.

· Article publicat a La Clau el 29.7.2011

4 comentaris:

Judit ha dit...

Benvolgudes vaques!
Els animals sempre més intel.ligents que les persones... qui ho diria?

Anònim ha dit...

Una pregunta:
¿Amb les vaques al bosc no pot passar com amb les cabres, que es mengin massa el sota bosc i els plançons dels nous arbres i acabin exhaurint el bosc?

Joa.net ha dit...

Les vaques ho escuren tot, però les cabres encara son pitjors perquè arrenquen la planta de soca-rel.
Jo no soc favorable a l'entrada dels ramats als boscos. Molts urbanites voldrien que el bosc fos com un Par Temàtic per poder-hi passejar els diumenges i sense empastifar-se les sabates de tcó (i marca cara).

gemma1971 ha dit...

No entenc la mania desmesurada de carregarse aquelles espècies que son d'un indret i que fan una funció específica a la Natura, tan sols perquè no els i vingui de gust a algunes persones...; si aquestes vaques no poden estar pasturant sense causar problemes a les persones... o es vallen els camins de pas de les excursions (encara que signifiqui no tenir tants) o es proibeix l'accés dels humans...; s'hauria de veure el perquè "ataquen" les bèsties... que hi ha gent massa donada a molestar-les...; els animals son necessaris per l'ecosistema..., la Natura no els va possar per res, de fet, ni a nosaltres...; em de poder gaudir dels espais naturals sense carregar-nos els altres... que segur que ronden per l'indret des de fa mes temps que l'home