divendres, 29 de juliol del 2011

59 arbres morts al passeig de Sant Joan

Error de planificació en una artèria de l'Eixample acabada de renovar
El 40% dels arbres nous del passeig de Sant Joan moren 4 mesos després
· L'empresa que va fer el projecte haurà de pagar la replantació perquè l'obra encara està en garantia
· L'ajuntament retira 59 dels 152 exemplars de 'koelreuteria' col·locats entre Arc de Triomf i Tetuan

Un home passa el matí entre la densa vegetació del passeig, ahir. Albert Bertran

Ser arbre en una gran ciutat no és fàcil. Sobreviure a la intempèrie, amb la pol·lució, l'orina de gos, les burilles, els embolcalls de brioixeria o els culs d'ampolla que acaben al costat de les arrels, requereix una certa fortalesa i unes atencions constants. Barcelona, gràcies al seu clima mediterrani, és una de les capitals amb més concentració de plantes de carrer. Però les desgràcies es produeixen, i aquesta setmana s'ha viscut una tragèdia a escala vegetal al passeig de Sant Joan. El renovat tram entre la plaça de Tetuan i l'Arc de Triomf acaba de veure com l'ajuntament arrencava, dimarts, 59 exemplars de l'espècie koelreuteria, més coneguda com a arbre dels fanalets o sapinde de la Xina. El més curiós del cas és que van ser plantats fa només quatre mesos. I la sort del cas és que l'obra està en garantia i que no ho pagarà el ciutadà, sinó l'empresa a la qual es va adjudicar el projecte (FCC).

Forat que ha deixat un dels arbres que van ser arrencats dimarts. Just al darrere, un dels exemplars que sí que s'ha adaptat al lloc. Albert Bertran

A principis d'any, quan aquest diari feia un seguiment constant d'aquesta obra inaugurada a l'abril, els veïns alertaven sobre el manteniment de la densa vegetació que passaven a tenir amb l'ampliació de les voreres. Temien que les fileres d'herba, els arbres nous, els arbustos al costat de la calçada i els plàtans centenaris representessin massa feina per al ja per si mateix enfeinat equip de Parcs i Jardins de Barcelona. Charo López, portaveu de l'associació Eixample Sostenible, va ser de les que més en recelava tot i estar encantada amb la idea de renovar aquesta artèria que uneix Ciutat Vella amb Gràcia a través de l'Eixample. «Sempre hem tingut dubtes sobre si els arbres tenen prou espai i terra per sobreviure. I que ara quedin aquests 59 forats sense arbre ens fa ser una mica més desconfiats. Això sembla una mica un nyap», diu.

A l'espera de l''autòpsia' / Tant si és un nyap, un error de previsió, una espècie massa escanyolida o un reg que no dóna més de si, el cert és que aquest tram de Sant Joan té ara 59 escocells buits d'un total de 152 nous arbres que s'hi van plantar a l'abril. O sigui, un 38,8% del que es va sembrar ha mort. ¿I què en diu l'autòpsia? ¿Què pot haver causat una pèrdua de vides vegetals com aquesta? Un portaveu municipal sosté que l'ajuntament va fer constar en el mateix moment de rebre les claus de l'obra que els arbres «no estaven en bon estat» i, tot i que el més lògic hauria estat no donar l'ok al treball i exigir exemplars amb una esperança de vida més òptima, es va optar per deixar passar el temps perquè no suposava «cap risc» mantenir-los al passeig fins que la naturalesa digués prou. Si no hi ha novetat, els nous sapindes de la Xina arribaran a la tardor, època en què la ciutat es dedica al replantament de carrers i jardins.

Charo explica que a principis de mes va trucar al districte per comentar un problema amb el reg. Segons explica, en el tram entre Casp i Ausiàs March no sortia aigua i les plantes i l'herba estaven més seques del normal. A Parcs i Jardins li van dir que s'ho mirarien de seguida. Al cap d'uns dies li van assegurar que el problema estava resolt, que s'havien adonat que les aixetes, col·locades sota terra i de complicat accés, estaven tancades. La portaveu d'Eixample Sostenible també els va advertir sobre els arbres malalts, però d'aquest tema no en va obtenir cap resposta concreta fins que ahir es va assabentar que ja els havien retirat dimarts, uns dies després que el consistori marqués amb un punt taronja els troncs morts. «A ningú li agrada tenir els forats aquí, però si d'aquí alguns mesos està tot solucionat, tampoc és per demanar la dimissió de ningú. El problema és que la gent començarà a fer-los servir com a contenidor d'escombraries», tem.

Treball amb assegurança / Potser l'única cosa bona de l'assumpte és que la reposició no tindrà cap cost per al ciutadà. Totes les obres públiques disposen d'un any de garantia, cosa que inclou qualsevol inconveniència en les plantes, com és el cas. Així, l'empresa FCC serà la que s'ocuparà que el passeig de Sant Joan recuperi tota l'heroica alineació d'arbres.
Carlos Márquez Daniel
Barcelona
· Article publicat a El Periódico el 28.07.2011

1 comentari:

Ephemeralthing ha dit...

La meva por és que en dos o tres anys l´arbrat de plàtans ja existen al Passeig comenci a no "trobar-se" gaire bé com ja vaig manifestar en una carta dirigida al diari "La Vanguardia" el últim octubre:
Resum carta diari

El text original és aquest:
"Conec la idea que té l'ajuntament del que és ecològic i sostenible: prefereixen un arbre de plàstic, això sí, reciclable, que un de real, en lloc de considerar la conservació del patrimoni verd i públic existent. En aquest sentit, preveig un futur incert per als magnífics plàtans del tram que estan reformant entre Arc de Triomf i Pl. Tetuan del Passeig de Sant Joan, ja que en el projecte de l'obra, el subsòl del paviment queda segellat completament, arribant el ciment fins al mateix peu dels arbres, sense deixar espai perquè pugui filtrar-se una mica de la humitat i l'oxigen necessaris per a la seva supervivència".