divendres, 23 d’abril del 2010

Entrevista impossible a un garrover bicentenari

Enric Culat entrevista a un garrover al Balears fa Ciència a IB3 ràdio (10 d’abril de 2010)


Podeu sentir l'entrevista aquí: http://www.box.net/shared/tlpt5atj2n

Diuen que de vegades els arbres parlen, murmuren, xiuxiuexen.... però en tot cas us heu d’acostar molt al tronc i llavors sentireu el que diuen. Avui a la nostra Entrevista Impossible gaudirem d’una experiencia insòlita. Hem portat a un arbre als estudis de la Ràdio. Però atenció!, abans de res, una aclaració: hem transportat l’arbre amb molta cura per fer-li l’entrevista i després el tornarem a portar al seu lloc per tornar-lo a plantar. No patirà cap trasvals, ni li farem mal.

Idò, avui parlem amb un vell garrover, de tronc entortillat i foradat, i pell crullada. Viu al pla de Mallorca, en un extens garroverar, però crec que de cada vegada se li acosten més els xalets, que ja l’envolten per tots costats. Volem saber com li prova la Primavera al nostre garrover.

Enric Culat- Bon dia arbre garrover. Lo primer de tot quants d'anys teniu?
Garrover- No ho sé, més de 200, potser 250...
E- I amb tants d'anys deveu haver vist passar tantes coses...?
G- Si, n'he vistes "de grosses", en podrien fer un llibre,...una enciclopèdia! He vist moltes de coses bones, homes que han fet molta de feina i molt feixuga...i homes molt dolents que n'han fet de tot color. He viscut guerres i he vist a l'home fer coses genials, però en segons què, sembla que "traveli amb la mateixa arrel".
E- I com vos trobau de salut?
G- Fotut Enric, fotut...Sa saba no me puja amb sa força de sempre, cada any me costa més treure flor i canviar de fulles. Tenc 2 cimals un poc podrits i un bon forat a la banda nord del tronc.
E- Vos que ho sabeu tot, que en penseu del canvi climàtic?
G- N'hi ha que diuen que el Canvi Climàtic no existeix, que sempre hi ha hagut oscil·lacions, però jo ja som molt vell i poques vegades he vist nevar dins el març. La primavera ja no és primavera, ni la tardor, tardor. O fa fred o fa una calor i un sol que "torren el cul a ses llebres"!!...

E- Per cert vostè no floreix a la Primavera...
G- No soc tant vistós. Però se fer altres coses. Vol que li faci una glossa de primavera?
E- Ummm, un arbre que sap glosses.... Endavant, garrover, endavant....
G- Rossinyol de primavera
Ja pots començar a cantar
Que per devers ciutat ja hi ha
Qualque pinyol de cirera
E- Molt guapa la glossa, senyor garrover...
G- Ve a dir que ara mateix podem trobar cirerers florits. Jo en veig alguns des de la meva ubicació. També arriben els primers rossinyols i comencen a cantar. La flor de cirerer dura molt poc i de tot d’una que qualla ja observam cireres que són “tot pinyol”. Però cirerers en trobam de cada vegada menys a Mallorca. És una llàstima..... Els cirerers ens donen una “Primavera blanca” . També contribueixen a aquesta primavera blanca altres plantes com la “llet d’aucell” Ornithogalum umbellatum que cobreix prats i voreres no alterats, o en “guaret”...
E- Però la Primavera no només es blanca...
G- És vera... Aquests dies apareixen les primeres roelles Papaver sp., les cunetes i camins es cobreixen d’alls silvestres Allium roseum... si no han estat esquitxades amb herbicides és clar... Camps no alterats es cobreixen de Muscari comosum All de bruixa. De color blau lilós. Preciosos. Un espectacle. Per no xerrar de la multitud d’espècies d’orquídies.
E- Com se duu amb les altres especies d’arbres senyor garrover...
G- Amb els melicotoners beníssim, ara mateix estan esplendorosos. Però ara també veim la brostada de les figueres, un poc endarrerida enguany....

E- Vostè deu de rebre la visita de molts d’ocells, especialment a la Primavera.
G- I tant.... Una Primavera blanca també és un aucell, la Oenanthe oenanthe, també dit Coablanca. Aucell que apareix a Balears només en aquestes dates en migració. Gris i beige, amb la coa blanca i negra...
E- Sovint es relaciona els garrovers amb els corrals. Soleu estar revoltats de gallines i animals de granja.
G- Si, molts d’aquests animalets esperen poder menjar les meves garroves. A veure com me treuen partit. Pareixen polítics.... Hipòcrites!!!!
E- Polítics? Que n’opina dels polítics senyor garrover?
G- Tot és una brutor, no ho puc entendre, no respecten res, aquesta gent vendria sa mare per doblers! venen sa terra i enganen als ciutadans. Personatges (impressentables) com en Mates o na Munar...jo dic que tenen les "arrels podrides"!!!
E- Veig que segueix l’actualitat senyor garrover. A mem, tornem al tema, i perquè serveix un vell garrover?
G- Ara gairebé ningú s'enrecorda, però jo he donat ombra a pagesos i he servit de sestador d'ovelles quan el sol xapa les roques.
E- I garroves suposo que també doneu garroves.
G- He fruitat cada any, donant garroves amb les que s'han alimentat ovelles, cabres i someres. M'han exsecallat cimals per fer foc i poder escalfar-se a l'hivern. He donat verdor al paisatge i lloc on fer niu als puputs, damunt jo s'ha colgat l'òliba i el mussol i s'h ajaçat la geneta.
E- I ara, enriquiu el paissatge...
G- Exactament, ara "faig rústic"...La gent arrabassa els arbres vells com jo per sembrar-los a xalets horteres, vora la piscina. Altres companys han estat talats de socarrel per vendre'ls com a llenya. Ningú els ha donat mai les gràcies. Jo he tengut més sort i seguesc allà on em sembraren.

E- Quan de temps fa que vos trobau tot sol?
G- Ara fa devers 60 anys, crec, varen començar a venir turistes. Retia més anar a fer feina a un hotel que fer feina al camp collint garroves i poc a poc s'oblidaren de mi. Ara ja ningú ve a podar-me, ni a arrabassar els batzers i esparregueres que em creixen als peus...be, ja m'entens...De tant en tant ve quualque jubilat a prop meu a agafar espàrrecs. Ara és el temps, saps?

E- Ja no us sentiu útil...?
G- S'ho pensen!!! però molts van haver de menjar de les meves garroves durant la guerra, quan no hi havia pa, i no fa tants d'anys!
E- Veig que no sou molt optimista...
G- Arriba una edat en que ja has vist de tot...però no perd l'esperança, crec que tot tornarà "a puesto" i que l'home ha de tornar cap a la natura, qualque dia, abans de que desapareixi el darrer arbre, els humans se n'adonaran.

E- D’aquí a uns dies tindrà lloc una cimera internacional per aprovar una Declaració Universal dels Drets de la Mare Terra.
G- Efectivament. Un Tribunal Internacional de Justícia Ecològica establirà estratègies i accions per preservar el impacte que sobre el Planeta Terra pugui causar una determinada activitat humana.

E- Senyor garrover, se’ns acaba el temps.
G- Els humans sempre pendents del rellotge. Vol que li conti un altre dia popular?
E- Endavant...
G- Oronella arribada, primavera començada
I un altre: Oronella primerenca, primavera calorenca
E- Senyor garrover, salut i molts d'anys!
G- I que tu ho vegis fill meu!

Balears fa Ciència és el magazine de ciència i medi ambient d’IB3 Radio i s’emet en directe tots els dissabtes en directe de 12 a 14 hores, combinant informació, divulgació i entreteniment. Dirigeix el programa Enric Culat.
IB3 Ràdio es pot sintonitzar al 106.8 (Mallorca), al 89.2 (Andratx), al 92.7 (Calvià), al 89.2 (Alcúdia), al 88.6 (Menorca) i al 93.7 (Eivissa i Formentera).

Al garrover potser el coneix algú de vosaltres...

Rafel Mas, Búger 23 d'abril de 2010