diumenge, 28 de juny del 2009

El cromatisme de l’escorça dels plàtans

Els colors del tronc dels plàtans

A finals de maig, principis de juny, sospito que els plàtans estan en el moment de màxim creixement. L’escorça s’esberla i es pelen com una mena de llangardaix vegetal que muda la pell. Hi ha arbres que s’exfolien en grans plaques allargassades, en canvi però, d’altres ho fan en petits trocets arrodonits.
Sempre m’ha agradat contemplar la varietat de colors que tenen els troncs dels plàtans: n’hi ha que són claríssims, d’altres molt foscos i una mica suberificats. A la Gran Via de Barcelona, prop de la Universitat podem observar exemplars personalíssims.
Trobo que el plàtan s’ha sapigut engalanar amb una combinació de colors molt encertada. Tota la gamma de verds, torrats, olives, grocs i beix s’enllacen en forma de plaques de perímetre sinuós tacant l’arbre com si s’hagués de camuflar. Per a mi, però no passa desapercebut.
Es tracta d’una vestimenta que canvia el patró segons l’orientació, la disponibilitat d’aigua i els misteris de la genètica de l’individu. La topologia del color ens indica en quina fase vital es troba una determinada tesel·la dins el gran mosaic del tronc. Així doncs tenim que quan acaba de caure un tros d’escorça, la pell que queda al descobert és acolorida de groc claret. Amb el pas del temps pujarà de to i anirà virant cap un verd groguenc, caqui i oliva fins arribar a un color terrós . En aquest moment ve quan la placa es desprèn i el cicle – que pot arribar als quatre anys de durada - torna a començar.
Desxifrar el moment evolutiu de cada peça d’aquest trencaclosques multicolor és un bon entreteniment. Cada plàtan té el seu disseny únic només interferit pel negre: l’única nota discordant en aquest element paisatgístic és el rastre del foc urbà (*) o la sutge que regalima dels xancres.
A la tardor tot plegat es simplifica després d’un bon xàfec : el color de tronc predominant és el verd oliva intens, de flaire característica, que ens indica que tot va bé. Els arbres disposen de l’element essencial per a viure. Xops i arrenglerats, estan a punt pel combat diari contra la negra i sempiterna contaminació de la ciutat.

J.D. Fernàndez i Brusi

(*) Ara que és temps de revetlles, focs i petards podeu veure:
· Arbres cremats, arbres rostits
· El nou contenidor 'model Barcelona' serà accessible per tothom

·