dimarts, 6 de maig del 2008

A la muntanya s'hi ha de pujar, preferentment, a peu



Gadma denuncia moviments de terra «irregulars» en el camí del castell


Els ecologistes demanen a Medi Ambient més vigilància a la Serra


M.RAMIS. Alaró.

El Grup d'Amics En Defensa del Medi Ambient (Gadma) i el col·lectiu Tramuntana han denunciat moviments de terra «irregulars» al camí que puja fins al castell d'Alaró, concretament en el camí que du al restaurant del Verger i a la zona coneguda com el Pouet. Des de Gadma lamenten que s'hagin dut a terme «ampliacions, abocaments de runes, destrucció de marges de pedra seca, ruptures de terra, a més d'instal·lacions de senyals de circulació o cartells de prohibit aparcar, entre d'altres».

En aquest sentit, Gadma i Tramuntana exigeixen una investigació per saber què ha passat i conèixer qui són els responsables d'aquestes actuacions. Així mateix insten la Conselleria de Medi Ambient del Govern a dur a terme «una vigilància efectiva a la serra de Tramuntana», a més de la «corresponent denúncia i sanció dels que atempten contra els espais protegits».

Des del col·lectiu de Gadma consideren que les actuacions dutes a terme en el camí cap al castell d'Alaró «vulneren» el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) de la serra de Tramuntana, segons el qual les actuacions de millora o condicionament de les vies existents, sigui quina sigui la seva tipologia, modalitat o titularitat, s'ha de dur a terme considerant el caràcter protegit de l'espai i reduint al màxim els impactes que generin. Així mateix des de Gadma assenyalen que segons el PORN la reforma o condicionament de carreteres, rondes, vials i camins existents, a més de l'habilitació de nous senders i pistes forestals «s'han de sotmetre de manera obligatòria als procediments d'avaluació d'impacte ambiental».

Des de Gadma i Tramuntana varen manifestar que «volem que quedi constància que no són excursionistes o senderistes els que van amb una pala excavadora a la muntanya». Així mateix varen reivindicar que «a la muntanya s'ha de pujar a peu, preferentment, i la prioritat no ha de ser facilitar el trànsit de cotxes a la muntanya eixamplant i posant formigó als camins».

De Diari de Balears