divendres, 23 de desembre del 2005

Les Oliveres valencianes en perill

Arbres en perill

Fa no poc va sorgir la noticia arran de descobrir-se la venda d´oliveres centenàries. Ha passat un cert temps, l´expoli ja no és noticia, ha perdut actualitat. L´urgència, la necessitat, però de conservar una part més d´allò que és nostre continua pendent. H tingut ocasió de llegir i estudiar l´avantprojecte de llei de protecció dels arbres monumentals que ha elaborat la conselleria del ram.
En eixe avant projecte es fa una diferenciació entre uns arbres més valuosos i altres menys, pels primers es crea una declaració genèrica que els protegirà, quedant la seua protecció i tutela en mans de la Conselleria d´Agricultura. Hi ha una segona categoria que és la que tutelarien els ajuntaments, amb la declaració corresponent i la inclusió en un inventari.
Doncs bé, al marge d´altres consideracions, resulta les exigències de la declaració genèrica no es donen a les oliveres, a les oliveres centenàries i de més entitat. Qui ha fet l´estudi per excloure les nostres oliveres? Les dimensions que es requereixen estan més pensades en altres latituds. Tal vegada la gent que ha fet els estudis no s´ha passejat per les nostres comarques, des dels despatxos les coses son una cosa i des de la realitat un altra.
Tots sabem el que passa als pobles, a les dificultats tècniques i de voluntat política del municipis, especialment els més menuts. Deixar en mans dels ajuntaments la protecció de les seues oliveres es condemnar a les oliveres a l´expoli i la venta per a jardins de no se sap on.
Caldria que la proposta que te la conselleria es debatera, que la gent implicada participara, que les organitzacions ciutadanes digueren la seua. Tot amb una part d´estudi real, fet en base a la nostra realitat.
En tant, continuem observant com els nostres boscos, com els arbres estan en la mes completa indefensió davant desinteressos econòmics, de les urbanitzacions, dels propietaris, de les transformacions, i de les infrastructures, quasi de tot.

Vicent Alvarez
Membre del Consell Valencià de Cultura

· Article publicat al diari Levante el 21.12.2005
~